Diyarbakır Bağlar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Veteriner Sağlık Teknisyeni Eren Şan sonbahar şap aşı programında büyükbaş hayvan tarafından ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı.
Diyarbakır Bağlar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Veteriner Sağlık ve hisleri Eren Şan 23.11.2023 tarihinde Diyarbakır ili Bağlar ilçesi Övündüler Mahallesi’nde bulunan besi organize sanayi bölgesinde yer alan bir besi işletmesinde sonbahar dönemi şap programı kapsamında aşı uygulaması yaparken simental cinsi bir boğanın saldırısına uğrayarak ağır yaralandı. Bacak, kasık ve karın bölgesinden ciddi şekilde yaralanmasının akabinde 112 Acil Çağrı Merkezinden ambulans talep edildi. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinin aciline götürülen Eren Şan’a ilk müdahalesi yapıldı. Yaralı bölgesine 60 kadar dikiş atıldı. Ana damarların parçalandığı ve çok kan kaybettiği belirtilen Veteriner Sağlık Çalışanı Eren Şan’ın hayati tehlikeyi atlattığı ancak yaralarının ciddiyeti sebebiyle müşahede altına alındığı belirtildi. Yaşanılan olay sebebiyle “İş Kazası” kaydı açılarak işlem başlatıldığı öğrenildi.
Kamu Veteriner Hekimleri Platformu tarafından konuya dair şu açıklama yapıldı;
Çalışma arkadaşımıza geçmiş olsun diyor, acil şifalar diliyoruz. Veteriner Sağlık Çalışanları hem hayvanlar yönünden hem de zoonotik hastalıklar yüzünden tehlike altındadır. Ayrıca hayvan sahipleri ve sektör çalışanları tarafından da yer yer darp olayları basına yansımaktadır. Ankara Veteriner Hekimleri Odasının 03/10/2021 tarihli basın açıklamasında durumun gayet açıkça özetlendiğini görüyoruz.
“Anayasa Mahkemesi, 15.12.2006 tarihli 2006/111 e. , 2006/112 k. sayılı kararında, veteriner hekimin faydalandığı fiili hizmet zammından beşeri hekimlerin yararlanamamasını eşitlik ilkesine aykırı bulmuştu. Karar şu temel gerekçeye dayanmakta idi: ”Hayvan hastalıkları ile mücadele işlerinde çalışan veteriner, vazife gören memur ve hizmetliler fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmalarına karşın, insan sağlığı konusunda çalışan doktor ve diğer sağlık personelinin de bu zamdan yararlandırılmamasının eşitlik ilkesi ile bağdaşmayacağı açıktır. Çünkü, doktor ve diğer sağlık personeli de benzer tehlikelerle yüz yüze bir çalışma yaşamı sürdürmektedirler.
Veteriner Hekimler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 36. Maddesi III. Bendinde Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri sınıf başlığı kapsamında ”Sağlık hizmetlerinde ( Hayvan sağlığı dahil) mesleki eğitim görerek yetişmiş olan tabip , diş tabibi, eczacı ve veteriner hekim gibi memurlar ile…” şeklinde devam eden maddede Veteriner Hekimler de sağlık hizmetleri sınıfına dahildir.
Fakat en son yapılan düzenlemeler ile Fiili Hizmet Zammı Beşeri Hekimlere hak olarak verilirken bu sefer Veteriner Hekimler kapsam dışı bırakıldı.” (Haberin tamamı için tıklayınız)
Biz kamuda çalışan veteriner sağlık çalışanları olarak yetkili mercilerden acil olarak bu hatayı düzeltmelerini talep ediyoruz ve soruyoruz. “Veteriner Sağlık Çalışanları nereye kadar yıpranacaklar?“
Tepki için X (Twitter)’da bir hashtag ile gönderi yap #İşKazasıVarYıpranmaYok
Haber: Kamu Veteriner Hekimleri Platformu