Bolu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi, yaban hayatı-insan temaslarına ilişkin bilinç oluşturmak için kapsamlı bir eğitim programı yürütüyor. 2023 Yılından bu yana jandarma, polis ve kendi bünyesinde toplam 8 seminer düzenleyen kurum, konu özelinde görev yapan 75 kişiye ulaştı.
Sertifikalı eğitimler de veren Şube, seminerlerinde kuş gribi, salmonella, kuduz ve diğer zoonoz hastalıklar başta olmak üzere koruyucu sağlık önlemleri, ihbarların değerlendirilmesi gibi kritik konuları ele alıyor. Alanında deneyimli personelin tecrübelerinin yanı sıra koruyucu hekimlik kapsamında yeni bilgiler de eğitimlerin müfredatında yer alıyor.
Halk sağlığı ve ekolojik dengenin korunması açısından büyük önem taşıyan seminerler, evsel atıkların ve bahçe temizliklerinin yaban hayatına etkilerini de masaya yatırıyor. Ayıların elektrik çitler ile uzaklaştırılması gibi önlemlere de değiniliyor.
Eğitimlerde, yaban hayvanlarının kültüre alınmasının onları doğadaki varlığını yok saymak anlamına gelmediği de vurgulandığını dile getiren yetkililer, yaban hayatı ve insan etkileşiminin bilinçli bir şekilde yönetilmesinin gerekliliğinin altını çiziyor.
2024 yılı hedefleri arasında ise ilçelerde de yönetime yeni katılan muhtarlar ile din görevlilerini de içeren ilçe seminerleri ile daha çok vatandaşa ulaşacaklarını dile getiren Şube Müdürlüğü yetkilileri, ilginin iyi olmasının uzun soluklu yaban hayatı yönetimlerine yardımcı olacağı vurgusunu yaparak sözlerini bitirdi.
Haber: Bolu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi