Fabl ve Hayvan Sevgisi



Ezop Masallarından Karga ile Tilki masalını bilirsiniz;

Bu masal üzerinden Serim bölümünde yer alan karakterlerimizi tanıyalım:

Bir zamanlar, bir kavak ağacının dalında keyifle öten bir karga varmış. Karga çok keyifliymiş çünkü ağzında çok sevdiği kocam bir peynir parçası varmış. Karga ağzındaki peyniri keyifle yemeye başlamış. Peyniri yiyip midesine indirmek üzereymiş ki, oradan geçmekte olan kurnaz tilki, kargayı fark etmiş. Kurnaz tilki kargayı kandırıp, ağzındaki peyniri alabilmek için bir plan yapmış ve kargaya demiş ki;

Buradan sonra gelişen olaylar Düğüm bölümüdür:

“Sevgili karga kardeş, merhaba, bugün ne kadar da güzelsin, sesin de çok güzelmiş, herkes bunu konuşuyor, ben de bunca yolu senin sesini duyabilmek için geldim” demiş. Bu güzel sözleri duyan karga hemen kendini ispat etme sevdasına düşmüş ve “Ben senin için güzel bir şarkı söylerim” demiş. Bunu söylemek için ağzını açar açmaz, kocaman peynir parçasını da ağzından düşürmüş. Kurnaz tilki hemen düşen peynir parçasını alıp, kaçmış.

Çözüm: Eli de, karnı da boş kalan karga da bir daha güzel sözlere inanıp, elindekini kaptırmaması gerektiğini anlamış.

Öğüt: Öğüt ise açıkça belirtilmemiş, hikayenin içine gizlenmiştir. Hikaye, bizi güzel sözlerle kandırmak isteyenlere karşı dikkatli olmamız gerektiğini öğütleniyor.

Atıflar
1- Makale: Fabl Türünün Çocuk Edebiyatındaki Yeri ve Günümüzde Bu Türden Yararlanma Olanakları Yrd. Doç. Dr. Suat UNGAN – Dumlupınar Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Türkçe Eğitimi Bölümü.
2- www.tdk.gov.tr
3- www.britannica.com/art/fable
4- www.cokbilgi.com
5-Book vector created by brgfx, Nature vector created by brgfx, Background vector created by freepik, Tree vector created by brgfxand, Water color vector created by freepik – www.freepik.com
6-Video by cottonbro from Pexels – www.pexels.com
7- Readin Video by AlexKopeykin from Pixabay – www.pixabay.com

Leave a Reply Yanıtı iptal et