Çiğli Belediyesi’nde “Patili Bir Gün”

Sizlere Hayvan Hakları konusunda fark yaratan çalışmalara imza atan bir belediyeden bahsedeceğim bugün; İzmir / Çiğli Belediyesi…

Siz, hiçbir sokak köpeği ile (Başkan, ‘’Sahipsiz bırakılmış sokak sakinimiz’’ diyor) Hayvan Hakları Sözleşmesine karşılıklı imza atan bir Belediye Başkanı ile tanıştınız mı? O zaman tanıştıralım sizi, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü…

Kanser Tedavisi gören bir sokak köpeği ile 2019 yılında imzalanan Hayvan Hakları Sözleşmesinin maddeleri şu şekilde;

*Bütün Canlılar Sağlıklı Bir Yaşam Hakkına Sahiptir.

*Hiçbir Canlıya Duygusal ve Bedensel Şiddet Uygulanamaz

*Canlıların Dövüştürülmesi Kabul Edilemez

*Hiçbir Canlının Ölümüne Göz Yumulamaz

 *Bu Şehirde Sahipsiz Hiçbir Canı Yoktur, Bütün Canlılar Çiğli Belediyesi’nin Koruması Altındadır.

Peki, sizin yaşadığınız şehrin belediyesinde çalışanlar, evlerinde birlikte yaşadıkları hayvan dostlarını hiç işyerlerine götürebiliyor mu? Kafanız karıştı değil mi?

Buyurun sizi Çiğli Belediyesi ile tanıştırayım; Çiğli Belediyesi 2019 yılından bu yana her ayın ilk cuma günü ‘’Patili Bir Gün’’ etkinliğini gerçekleştiriyor. Yoğun pandemi döneminde ara verip tekrar uygulamaya başladığı etkinliğin detayı şu şekilde; Belediye çalışanları, her ay, bir gün (ilk Cuma günü) evde birlikte yaşadıkları hayvan dostlarını çalışma esnasında yanlarında olacak şekilde işyerlerine getiriyorlar. Yanlış okumadınız, çalışanlar evcil dostları ile birlikte çalışıyorlar, Türkiyede başka örneği olmayan bu uygulama ile müthiş bir farkındalık yarattıklarını düşünüyorum.

Sokak Hayvanlarının popülasyonunu kontrol altına almak, barınma, beslenme ve bakım süreçlerini yönetmek aslında birçok bileşeni bir araya getirmeyle gerçekleşebilecek bir durum, buradaki farkındalığın etkisinden olsa gerek, Çiğli Belediyesi, İlçesinde bulunan hayvan severleri örgütleyerek bağımsız bir Çiğli Hayvan Hakları Meclisinin kurulmasını sağlamış, Hayvan Hakları Meclisi, aktif bir şekilde Belediye Veteriner işleri Müdürlüğü ile düzenli toplantılar yapıyor, sokaktaki ihtiyacın tespiti ile birebir geribildirimlerini veriyor, tüm buna ek eksikliğin tamamlanması noktasında destek veriyor. Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’de bu süreci yakından takip ederek, belirli periyodlarda Hayvan Hakları Meclisi ile toplantı yapıyor. Utku Başkan, birçok alanda olduğu gibi bu konuda da Belediye ve bölge halkı ortak hareket etmezse, sorunun derinlemesine çözülemeyeceğinin farkında…

Çiğli Belediyesi’nin bu dönemde gerçekleştirdiği Klinik yatırımları, kısırlaştırmada %300 oranında sağladığı artışı, kendi üretimi olan yoğun bakım ünitesini, yine her parka koyduğu kendi üretimi Su kapları gibi birçok konuya detay girmek elbette diğer belediyelerin yaptığı güzel işlere haksızlık olabilir, fakat bu alanda yarattığı farkındalık noktasında Hayvan Hakları konusunda destek veren işyerlerine verdiği ‘’Pati Dostu İşletme’’ plaketlerini es geçmemek lazım. 4.’sünü düzenledikleri ‘’Pati Dostları Festivali’’ ile şehrin bu alandaki duyarlı bütün bileşenlerini bir araya getirerek, ortak karar alma mekanizmasına güç kattığını söyleyebiliriz.

Herkesin ‘’Çocuklara yönelik de bir şeyler yapmalı’’ dediğini duyar gibiyim. Çiğli Belediyesi bu noktada da etkin bir çalışma ile karşımıza çıkıyor; 26 mahallesinin tamamında ayrı ayrı gösterime sunduğu, bir çocuğun bir sokak hayvanı ile nasıl iletişim kurması gerektiğini ilk temas anında neler yapması, onu nasıl beslemesi gerektiğini anlatan ‘’Haylaz Pati’’ adlı çocuk oyununu görüyoruz, her oyunun sonunda mahallesindeki köpeği beslemesi için çocuklara mama dağıtılması da cabası.

‘’Sahipsiz bırakılmış sokak sakinlerimiz’’ diyerek mahalleden başlayıp, şehrin bir parçası, ailenin bir ferdi gibi gördüğü sokak hayvanlarıyla ilgili; ‘’Aynı gökyüzünün altında yaşayan farklı canlılarız sadece, bizler ortak yaşamı savunuyoruz ve bu ortak yaşam döngüsü içinde sokak sakinlerimiz için daha fazla katkıyı nasıl sağlayabiliriz bunun çabası içindeyiz’’ diyen Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’ ye Canlıların yaşam hakkına olan saygısı ve birçok belediyeye bu alanda oluşturduğu rol model Belediyecilik anlayışından dolayı teşekkür ederiz.

Halis ÖZCAN
Veteriner Hekim