E-Reçete, ATS ve İTS Stok Güncellemesi Yapılacak

20-28.01.2022 tarihleri arasında Elektronik Reçete Sistemi (E-Reçete), İlaç Takip Sistemi (İTS) ve Aşı Takip Sistemi (ATS) Stok Güncellemesi yapılabilecek.

Hayvan hastalıkları ile mücadelede kullanılan ilaçların izlenebilirliğini sağlamak, ilaç tüketimini kontrol altına almak, uygulanan tedavileri kayıt altına almak, ilaçların ve ilaç ham maddelerinin ithalatı, üretimi, toptan ve perakende satış noktalarına dağıtımını izlemek ve gıda güvenilirliğini temin etmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 01.01.2018 tarihinden itibaren kademeli olarak Elektronik Reçete Sistemi (E-Reçete), İlaç Takip Sistemi (İTS) ve Aşı Takip Sistemi (ATS) hayata geçirildi. Fakat çeşitli sebeplerle sistemlerin işleyişinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2021 yılı sonuna kadar, eğitim ve rehberlik tarzında denetimler yapılması gibi bir takım uygulamalar hayata geçirildi. Gelinen nokta itibarıyla; veteriner tıbbi ürün takip sistemlerinin iyileştirilmesi, kullanıcı dostu bir yapıya kavuşturulabilmesi, kullanıcılar tarafından daha etkin, pratik ve basit bir şekilde kullanımı için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi, Veteriner İlaç Sanayicileri Derneği ve sektör temsilcilerinden gelen talep, görüş ve öneriler doğrultusunda yapılan değerlendirme neticesinde, 2022 yılında sistemin daha kullanıcı dostu bir yapıya kavuşturulmasına yönelik çalışmalara başlandı. Bu çerçevede; sistemsel kaynaklı olma ihtimali olan stok uyumsuzluklarından dolayı veteriner tıbbi ürünlerin perakende satış yerleri olan veteriner muayenehane, poliklinik, hayvan hastaneleri ve eczaneler ile veteriner tıbbi ürün temin izinli işletmelerde herhangi bir mağduriyet oluşmaması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından veri tabanının yedekleri alınarak yapılan işlemlerin log kayıtlarının tutulması ve 20-28.01.2022 tarihleri arasında http://vetilac.tarbil.gov.tr/ sayfasında oluşturulan Stok Güncelle butonu ile perakende satış yerleri ve veteriner tıbbi ürün temin izinli işletmelerin fiziki stokları ile sistem üzerindeki stoklarını eşitleyebilmeleri imkanı sağlandı.

20-28.01.2022 tarihleri arasında yapılacak olan Stok Güncelleme ile alakalı Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı; “Değerli Meslektaşlarım, Sahanın en önemli beklentilerinden biri olan E-Reçete sistemi üzerinden stok güncellenme istemi Sayın Tarım ve Orman Bakanımız ve Bakanlık yönetim erkiyle yapılan yapıcı görüşmeler neticesinde uygulamaya girmiştir. Çalışmalarımız bununla sınırlı kalmayacak ve konuyla ilgili Antibiyotik, sedatif, narkotik ilaçlar gibi izlenmesi zaruri olan tıbbi ürünler dışında kalan ilaçlarda E- Reçete kesme zorunluluğunun ortadan kaldırılması, karekod uygulaması, kullanıcı dostu bir sistemin devreye alınması vb. çalışmalar devam edecektir. Başta Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli olmak üzere, İlgili Bakan Yardımcımıza, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü ve Genel Müdür Yardımcımıza ve ilgili bürokratlarımıza, değerli Oda başkanlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür eder hayırlı olmasını dileriz.”

Ali EROĞLU
Türk Veteriner Hekimleri Birliği
Merkez Konseyi Başkanı