Koyun Ölümleri Hakkında Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Basın Açıklaması

Bolu ili Merkez ilçesi Çaygökpınar Köyü’nde küçükbaş hayvanlarda çıkan çiçek hastalığı ile ilgili Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bir basın açıklaması yayınladı. Basın açıklamasının detayları şu şekilde;

İlimiz Merkez İlçe Çaygökpınar Köyü’nde küçükbaş hayvancılığı yapan çiftçimizin sürüsünde bulunan bir koyunda hastalık belirtileri görmesi üzerine bir serbest veteriner hekimle irtibata geçerek koyundaki hastalığın teşhis ve tedavisi için destek almış, yapılan teşhiste hastalığın koyun/keçi çiçek hastalığı olduğu belirlenmiş, ancak tedavi ve koruyucu amaçlı uygulamalara rağmen istenilen sonuç alınamamış, hastalık ilerlemiş ve hayvanlarda ölümler olmuştur.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze hastalıkla ilgili bildirim yapılmasının ardından görevli resmi veteriner hekimler tarafından işletme ziyaretleri yapılmış, karantina tedbirleri uygulanmaya başlanmıştır.

Bu tedbirler kapsamında hastalık çıkan işletmeye koyun ve keçi cinsi hayvan giriş çıkışı kısıtlanmış, hayvanların meraya çıkışı yasaklanmış, ölen hayvanlar, altlıkları ve gübreleri imha edilmiştir. Ağıl başta olmak üzere kullanılan alet, ekipman ile yetiştiricilerin çizme ve kıyafetleri temizlenmiş ve dezenfekte edilmiştir.

Hasta hayvanlar sağlıklılardan ayrılmış, kuzular ayrı bir bölüme alınmış, bakım ve beslenme konusunda gerekli bilgiler verilmiştir.

Çaygökpınar Köyü içerisindeki bütün küçükbaş hayvanların koyun/keçi çiçek hastalığına karşı aşılanması tamamlanmıştır. Çaygökpınar Köyü merkez olmak üzere 10 kilometre mesafedeki köy ve mahallelerde bulunan küçükbaş hayvanlarda da aşılama çalışmaları devam etmektedir.

Koyun/keçi çiçek hastalığının etkeni bir virüs olup sadece koyun ve keçilerde şiddetli klinik hastalık meydana getirmektedir. Başlıca bulaşma yolları; hasta hayvanların çıkardığı virüsün solunum yoluyla alınması, hayvanların birbirleriyle direkt teması, bulaşık ekipman ve daha az olarak da sinekler aracılığıyla olmaktadır.Sığırlarda ve insanlarda hastalık oluşturmamaktadır.   

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 17.02.2022