TVHB’nin İstiklâl Marşımızın Kabul Edilişinin 101. Yılı Basın Açıklaması

“Millî marşlar, o ülkede var olabilmek için verilen mücadeleyi, bağımsızlık ve hürriyet için yapılan fedakârlıkları, mücadele esnasında milletin içinde bulunduğu ruh halini ve birlik olma duygusunu günümüze yansıtan eserlerdir. 

Bir ülke düşünün ki, ülkesinin kurtuluşunu zaferlerle taçlandırdıktan sonra o mücadeleyi milletinin hislerine tercüman olan ve onu ebedileştiren bir İstiklâl Marşına ihtiyacı olmasın.  İşte İstiklâl Marşı yazılırken Mehmet Âkif Ersoy’un dudaklarından, beyninden, kalbinden büyük bir inançla derin sözcükler dökülürken ordumuza ve milletimize yönelik “Korkma” diye başlayan marş, Türk ulusunun içindeki bağımsızlık aşkını, vatanı için yapacağı fedakârlıkları, özgürlüğü için şehadete yürüyüşünü Türk ulusuna anlatır. Türk milleti için vatan savunmasının önemini ve vatan toprağının kutsallığını ifade eder. 12 Mart, milletimizin şeref günüdür.

Millî mücadele yıllarında Anadolu’yu karış karış gezerek, fikir ve eserleriyle cephedeki Mehmetçiğe umut olan Mehmet Âkif’in ideallerine olan bağlılığı, vatan ve milletine olan inancından öğrenmemiz gereken şüphesiz çok şeyler vardır. Bir Veteriner Hekim Olan Mehmet Âkif Ersoy tarafından yazılan İstiklâl Marşımız, dininden, bayrağından ve vatanın bağımsızlığından yeni nesillere nasihatlerde bulunurken “Allah bir daha ülkemize İstiklâl Marşı yazmayı nasip etmesin” diyerek de ülkesine olan sevgisini ve milli bağımsızlığa olan düşkünlüğüne eşsiz bir örnek olmuştur. 

Mehmet Âkif Ersoy; veteriner hekimlik, öğretmenlik, vaizlik, hafızlık ve ilk mecliste Burdur Milletvekili olarak siyasetçi gibi vasıflara sahip olan ve bu yönlerinin dışında karakteriyle, seciyesiyle ön plana çıkan; dürüst, Hak aşığı bir insandı. 

Vatanı için maddiyatı geride bırakıp maneviyatı öne alan şanlı, yürekli bir adam olan Mehmet Âkif, asırlar boyu hiçbir devletin ya da topluluğun esareti altında yaşamamış olan Türk Milleti için içindeki bağımsızlık ateşini sonsuza dek yakarak gelecek nesillere ilham olmuştur.

Okurken tüylerimizin diken diken olduğu, coşkuyla söylenen, saygıyla dinlenen, her bir hücremizi hareketlendirirken gözyaşlarımızın içinde ebedileşen dünyada eşi benzeri olmayan böylesine eşsiz bir marşa sahip olmanın ayrı bir heyecan ve gururunu yaşarken;      

İstiklâl Marşımızın kabul edilişinin 101. yılında İstiklâl ve İstikbal şairimiz, tarihe derin iz bırakan meslek büyüğümüz Mehmet Âkif Ersoy’u, aziz şehitlerimizi ve istiklâl mücadelesinin tüm kahramanlarını, bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Kabirleri nur mekanları cennet olsun.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Ali EROĞLU
TVHB MERKEZ KONSEYİ BAŞKANI