İnsan Dünyaya Karşı

Varlığımızın sebebi ne? 5 milyar yaşında olduğu bilinen bu dünyada biz insanoğlu ne için varız? İnsanoğlunun (modern insan) dünyadaki varlığı 50 bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilmektedir. Dünyanın asıl takvimlendirilmesi bence insandan önce ve insandan sonra diye ayrılmalı. Milat insanoğlunun dünyaya gelmesi ile başlamıştır. İnsandan önce dünya büyük değişiklikleri sadece dünya dışından gelen etkileşimlerle yaşamıştır. Örnek meteor çarpması sonucu dinazorların ve birçok türün yok olması ile başlayan süreç. Bu tip etkiler dışında doğanın standart kanunlarını değiştirecek bir güç dünya üzerinde bulunmuyordu.

Bir gün insanoğlu dünyaya geldi. Başlarda doğanın kanunlarına uydu. Diğer canlılar gibi yaşamaya ve çoğalmaya çalıştı. Bir zaman sonra insan nüfusu artınca toplu yaşam alanları oluşmaya başladı. Başta doğa kanunlarına uymak zorunda olan insanoğlu sonraları bu kanunları kendi çıkarları uğruna değiştirmeye çalıştı. Doğayla insanoğlu arasında kıyasıya bir mücadele başladı. İnsanoğlu başlarda ekip biçmeye, avlanmaya, vahşi hayvanları evcilleştirmeye başladı. Bunlar doğaya ilk ve en masum müdahalelerdi.

Sanayii devrimine kadar insanoğlunun Dünya’ya verdiği zarar önemsenecek bir durumda değildi. Sanayii devrimi fosil yakıt kullanımına sebep olarak Dünyanın petrol ve petrol atığı olan plastik ile hızla kirlenmesine sebep oldu. Öyle ki plastik atıklar doğada 1000 yılda ancak geri dönüşüme uğradığı tespit edilmiştir. Ayrıca sanayi atıklarının yaptığı tahribat nehirleri gölleri kuruma noktasına getirdi. Çevreyi o kadar kirlettik ki kutuplarda yaşayan balinalarda bile yüksek miktarda ağır metal kalıntısı tespit edildi.

Şimdilerde beslenme şeklimize bir tabir girdi organik ürün. Peki, yukarıda sayılanlarla beraber değerlendirdiğimizde her yerde araç egzoz dumanları yükselirken, hatta tarlayı sürdüğümüz traktörlerde fosil yakıt kullanırken ne kadar organik. Ya da gerçekten organik mi?

Doğayla mücadele içine girip ondan doğal ürün beklemeye hakkımız var mı onu da sizin takdirinize bırakıyorum.

 Gelelim en başta sorduğum soruya varlığımızın sebebi elbette diğer canlılar gibi yaşamak ve neslinin devamını sürdürmek. Ancak bizim farkımız düşünebilen bir varlık olmamız. O zaman biraz düşünelim. Doğayla girdiğimiz bu savaşın Covid-19’dan daha ağır sonuçları olabilecekken neden hala savaşıyoruz? Gelecek bizim elimizde Dünya’ya saygı duy oda sana saygı duysun. Saygılarımla

Mehmet HÜSEYİNOĞLU
Veteriner Hekim
Diyarbakır Tarım ve Orman
İl Müdür Yardımcısı