Siyasi Parti Temsilcilerine “Hayvancılık ve Veteriner Hekimlik” mesleği hakkında bilgilendirme yapıldı

Veteriner Hekimler tarafından oluşturulan heyet, siyasi parti temsilcilerine bir dizi ziyarette bulundu. Heyette bulunan isimler şu şekilde;

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı ve Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Üyesi Prof. Dr. Murat Arslan, Türk Veteriner Jinekoloji Derneği Başkanı ve Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Üyesi Prof. Dr. Murat Fındık, Ordu Veteriner Hekimler Odası Başkanı ve Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Üyesi Taner Canbulut, Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı ve Türk Veteriner Hekimler Birliği Denetleme Kurulu Üyesi Yahya Hamurcu, Ankara Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ahmet Baydın, Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Bolten, Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Türkay Berberoğlu, Bursa Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Melike Baysal, Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Serkan Alpözen

Ziyaretler hakkında İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı ve Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Üyesi Prof. Dr. Murat Arslan bir açıklama yayımladı;

Değerli Meslektaşlarımız,

Hayvancılığın giderek sürdürülebilir olmaktan çıktığı, mesleğimizin de her geçen gün daha fazla etkilendiği hepimiz tarafından açıkça görülebilmektedir. Dünya Veteriner Hekimler Günü yaklaşırken konuya dikkat çekmek, mesleğimizi ve hayvancılığı anlatmak biçin başlattığımız çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda siyasi partilerin üst yönetimlerini bilgilendiriyor ve krizi bizim gördüğümüz çerçeveden anlatıyor, çözüm önerilerimizi sunuyoruz.

Bu amaçla 22 Nisan 2022 Cuma günü İYİ Parti Genel Merkezini ziyaret ederek Genel Başkan Sayın Meral Akşener ile kapsamlı bir görüşme yaptık. Grup adına Prof. Dr. Murat Arslan hazırlanan dosyayı içeren bir sunum yaptı ve detaylı dosyayı kendilerine sundu. Daha sonra farklı şehirlerden gelen oda başkanları görüş ve önerilerini ilettiler. Sayın Akşener de konuya ilişkin görüşlerini paylaştı ve tarafımızdan farklı konularda görüşler aldı. Sayın Genel Başkan’ın hayvancılığa ve mesleğimize ilgisi ve birikimi bizi memnun etti.  Görüşmenin bitiminde meslek rozetimiz kendilerine takdim edildi. Denizli Milletvekili sayın Yasin Öztürk’ün de katıldığı görüşmenin ardından heyet olarak Genel Başkan Yardımcısı Sayın Ümit Dikbayır ve Genel Başkan Yardımcısı Sayın Metin Ergun makamlarında ziyaret edilerek yararlı görüşmeler yapıldı. Aynı gün yapılan TBMM ziyaretinde İYİ Parti Grup Başkanları Sayın İsmail Tatlıoğlu ve Sayın Musavvat Dervişoğlu ziyaret edildi.

Dünya Veteriner Hekimler Günü kapsamında ikinci ziyaretimizi 23 Nisan 2022 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi’ne gerçekleştirdik. Görüşmeler öncesinde Tokat Milletvekili Sayın Kadim Durmaz, Bursa Milletvekili Sayın Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu ile bir araya gelinerek gündemimizdeki konular hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Ardından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle TBMM’de yapılan özel oturumu hep birlikte izledik. Ziyaretimizin Meclisin açıldığı günde olması bizler için ayrı bir anlam ifade etmektedir.

Meclisteki törenden sonra CHP Genel Başkanı sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile TBMM’deki makamında bir araya geldik. Görüşmede heyetin tanıtımından sonra grup adına Prof. Dr. Murat Arslan hazırladığı bir sunumu yaparak, görüşlerimizi ve değerlendirmelerimizi içeren detaylı dosyayı kendilerine sundu. Sayın Genel Başkan bizleri dikkatle dinledi ve değerlendirmelerde bulundu, ilettiğimiz bazı konulara ilişkin detaylı dosyalar talep etti. Görüşmede birçok konunun yanında yerel yönetimlerde halen taşeron olarak çalışan meslektaşlarımızın en azından CHP yönetimindeki belediyelerde sözleşmeli pozisyona geçirilmeleri konusundaki talebimiz iletildi, sayın Genel Başkan bu konuda tarafımızdan detaylı bilgi talebinde bulundu.

Görüşmenin ardından meslek rozetimiz kendilerine takdim edildi. CHP TBMM grubu ziyareti kapsamında  kendisi de sağlık sınıfı mensubu olan Grup Başkanvekili sayın Özgür Özel ziyaret edildi ve görüş alışverişinde bulunuldu. Ayrıca Bursa Milletvekili Sayın Yüksel Özkan, Ordu milletvekili sayın Mustafa Adıgüzel ve önceki dönem milletvekillerinden meslektaşımız Sayın Ramazan Kerim Özkan ile de görüşüldü.

Ankara’da sayın Genel Başkanlar ve parti yöneticileriyle yapılan görüşmelerde; İzmir İktisat Kongresi’nden günümüze hayvancılığımızın kırılma noktaları, mevcut durum, Veteriner hekimliğin temel sorunları; eğitim, özlük hakları, istihdam ve emek gücü planlaması, mevzuat konusunda yaşanan sorunlar, sağlık sınıfı, sağlıkta şiddet, yerel yönetimler konularında bilgilendirme yapıldı. Önerilerimiz arasında siyasi partilerin hayvancılık konusunda ayrı bir komisyon kurarak meslek odalarıyla iş birliği yapılması, hayvancılık çalıştayı ve diğer bazı konular da yer aldı.

Veteriner hekimliğinin hayvan sağlığı, hayvan refahı, toplum sağlığı, yeterli ve güvenilir gıda açısından stratejik önemini vurguladığımız bu görüşmelerin, siyasi parti yöneticileri ve milletvekillerinin mesleğimizi daha iyi tanımalarına katkıda bulunacağına inanıyoruz. Görüşmelerden edindiğimiz bilgiler ışığında benzeri ziyaretlere devam edeceğiz.

Sayın Genel Başkanlara, Parti Yöneticilerine ve ziyaret boyunca bizi yalnız bırakmayan milletvekillerine gösterdikleri ilgi ve konukseverlik içinmesleğimiz adına teşekkür ederiz.

TBMM ziyareti sırasında heyet üyeleri birlikte veya gruplar halinde  farklı partilerden çok sayıda milletvekili ile de görüşmeler yapıldı.

TBMM ziyaretimizde AK Parti Kars Milletvekili Sayın Yunus Kılıç ve Eski Tarım ve Orman Bakanı Sayın Mehdi Ekerile de görüşüldü. Sayın Kılıç ile özellikle e-reçete konusu ayrıntılı şekilde konuşuldu. E-reçete uygulamasının veteriner hekimlik mesleğinin icrasına neredeyse engel olduğu, hayvansal gıdada kalıntı takibi konusunda etkisi olmadığı, spot ilacı artırdığı, veteriner hekimlere kesilen ağır para cezaları varken internette ya da petshoplarda istenen her türlü hayvan sağlığı ürününe ulaşılabildiği, kağıt reçete hakkımızın geri verilmesi gerektiği, bunun  veteriner hekimlerin en doğal ve onurlu hakkı olduğu, e-reçetenin sadece antibiyotik, hormon ve antiparaziter ilaçların takibine yönelik olarak yeniden düzenlenmesi gerektiği konularında düşüncelerimizi aktardık. Sayın vekilimiz konuyu dikkatle dinledi ve yeni Tarım ve Orman Bakanı Sayın Vahit Kirişçi ile bu konuyu özellikle görüşeceğini tarafımıza iletti. Kendisine ilgi ve duyarlılığı için ayrıca teşekkür ediyoruz.

CHP Hatay Milletvekili sayın Mehmet Güzelmansur, CHP Muğla Milletvekillerisayın Mürsel Alban, sayın Süleyman Girgin ve sayın Suat Özcan’a mesleğimiz ve Dünya Veteriner Hekimler Günü kapsamlı ziyaretimiz hakkında bilgi verildi.

Saygılarımızla…