HACCP, bir işletme kültürü olmalıdır

Mesleğimizi gıda sektöründe icra eder iken karşılaştığımız en büyük sorunlardan biri de HACCP sisteminin gıda işletmelerinin büyük çoğunluğunda, işletme kültürü haline getirilememesinden kaynaklanmaktadır.

İşveren tarafı; ürününün ucuza mal edilmesi, zamanında üretilip siparişe yetiştirilmesi, albenisinin olması ve müşteriden şikayet getirmemesi dışında işletmede ne olursa olsun düşüncesinde; haliyle ustaların yaptığı üretimde de bu durum öncelik olmakta , GIDA GÜVENLİĞİ için gerekli olan kontrol önlemleri alınmamakta, HACCP sistemi yürütülememekte ve bütün yük meslektaşlarımızın omuzlarında kalmaktadır.

Tam da bu noktada meslektaşlarımızın gıda güvenliği zincirini sağlama görevini maalesef yerine getirememekte, ya işletmedeki kargaşaya susup (sistemsiz) sisteme dahil olup gıda güvenliğini sağlayamamakta ya da usta, işveren ikilisi arasında kalıp çatışma yaşamakta.

HACCP işletmede;
Bina alt yapısından, Personel bilincine ve de üretime; tüm sistemin hijyenik olmasını sağlamayı ve de bu hijyenin yazılı dokümanlar ile ispatının yapılmasını gerektirir. Veteriner hekim usta arası çatışmalar; ustaların üretime girişte giyindiği iş kıyafetlerindeki uygunsuzluklar ile başlar ve en sonda da ustanın üretim esnasında kaydetmesi gereken verilerde usta deyimi ile “ben siparişimi mi yetiştireyim sana sekreterlik mi yapayım” cümlesi son bulur. Tabi bu durumda; izlenebilirlik sistemini takip için veteriner hekim iş başa düştü diyerek 8 saatlik mesaide çift personel emeği harcayarak kayıtları da kendi tutmaya başlar.

Her şey kayıtlarla da bitse ne ala ancak olayın bir de üretimde direk çalıştırılma boyutu devreye girer ki bunu da yaşayan bir çok meslektaşımız mevcut. Kimi meslektaşımız bıçağı alıp direk et sıyırır iken kendini üretim sehpasında bulur, kimi elinde transpalet hammadde yada son ürün taşırken. Neden bunu yapıyorum diyene kadar da işverenin mobingi ve işsizlik kaygısı işin sonucunda bu hale gelmesinin sebebi olmakta.

Oysaki gıda üretim firmalarından HACCP sistemini kendine işletme kültürü haline getiren firmalarda durum az önceki örneklerin tam tersine, olması gerektiği gibi şekillenir. Veteriner hekim meslektaşlarımız yapması gereken sistem kontrol ve denetim görevi dışında extra ne bir çaba harcar nede çatışma yaşar.

Tüm gıda üretim firmalarının gıda güvenliği sistemlerini kendine kültür edinmesi vede tüm meslektaşlarımızın gıda güvenliğini kendine kültür edinmiş firmalarda çalışması dileğiyle 🤗

Dilek HUYUT
Veteriner Hekim
Kalite ve Gıda Güvenliği Başdenetçisi