Bursa VHO’nun “Petshoplar” hakkındaki basın açıklaması

BASININ ve KAMUOYUNUN DİKKATİNE

Paylaşılan haberlerde petshopların Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Sanatkarları Federasyonu’na bağlandığı belirtilmiş ve açılış işlemlerinden bu federasyonun sorumlu olduğu vurgulanmıştır. Yayımlanan genelgenin bu şekilde yanlış bir ifade ile paylaşılması rahatsız edicidir.

Petshoplar, 5996 Sayılı Kanun kapsamında ruhsatlandırılmakta, 5996 ve 5199 Sayılı Kanunlar kapsamında da denetime tabi tutulmaktadır. Bahsi geçen Kanun kapsamında yayımlanan yönetmelik çerçevesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüklerince Yönetmeliğe uygun olan işyerlerine ‘’çalışma izinleri’’ verilmekte ve İl, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince yılda en az iki kere denetime tabi tutulmaktadır.

Ruhsatlandırılmış her petshopun işletmeye giren ve çıkan hayvanların kontrolü, tedavisi, aşılaması, işletme dezenfeksiyonu, işletmede tutulması gereken kayıtlar vb. işlemler için İl Veteriner Hekim Odası’na kayıtlı bir Veteriner Hekim ile sözleşme yaparak hizmet alması zorunludur.

Federasyon Başkanı’nın, petshoplarda evcil hayvan satışı ile ilgili konudaki açıklamasını da talihsizlik olarak yorumluyoruz. Bu konuda açıklama yapabilmek için her şeyden önce hem hayvan sağlığı hem de hayvan refahı konularına hakim olmak gerekir, bununla birlikte genelgelerden önce kanunlar gelir ve hayvanlarla ilgili konular da kanunlarla belirlenmiştir.

Üretim, satış, barınma ve eğitim gibi değişik faaliyet alanları olan petshopların bir esnaf grubu olarak örgütlenme isteği gayet doğaldır. Ancak bağlandıkları oda hangisi olursa olsun,  faaliyet konusu ve bu alandaki yetkinliği önemlidir.  Söz konusu olan hayvan sağlığı, refahı, hakları ve halk sağlığıdır. Veteriner hekimlerin ve hayvanların olduğu bir alanda meslek örgütlerimize danışılmamış  olmasını, bilgi verilmemesini yadırgıyor, sakıncalı buluyor ve Bakanlık’ tan konuyla ilgili biz de bir açıklama bekliyoruz.

Melike Baysal
Bursa Veteriner Hekimleri Odası
Yönetim Kurulu Üyesi