YENİ GIDA KAYNAĞI “BÖCEKLER”

Ne yapsak ne etsek son günlerde şaşırdık. Biz insanoğlu artık ne yiyeceğimizi şaşırdık. İlk olarak yapay et gündeme getirildi. Neymiş efendim inekler iklim değişikliğinin en büyük sebebiymiş. Daha bu tartışma devam ederken yeni bir konu geldi gündeme. Böcek yenip yenmeyeceği ile ilgili bir tartışmanın içinde bulduk kendimizi.

8 milyara yakın nüfusuyla insanoğlu dünyanın tüm nimetlerini kendi menfaati için hor bir şekilde kullanıyor. Ancak konunun dünya gıda üretiminin insanoğlunun ihtiyacını karşılayamamasından kaynaklandığını sanmıyorum. Alternatif gıda kaynakları ile ilgili araştırma yapan ve bu konuları gündeme taşıyan ülkelerin niyetleri ile ilgili derin şüpheler var. Birçok bilim insanı gerek bitkisel ve gerekse hayvansal üretimi çeşitli ıslah yöntemleri ile artırmak için yoğun çaba göstermektedir. Bu çalışmalar insanlık için çok önemli çalışmalardır. Daha az su tüketerek az alanda daha çok ürün elde etmek için yapılan çabalar açlığın önlenmesi için hayati önem taşımaktadır.

Açlık gelecekte insanoğlunun karşılaşacağı en büyük sorunlardan biri olmaya aday. Ancak günümüze bakacak olursak durumumuz pek iç açıcı sayılmaz. Gelişmiş ülkelerde aşırı gıda tüketiminden kaynaklı obezite (aşırı kilolu olma) sorunları yaşanırken, gelişmemiş ülkeler açlıkla mücadele etmektedir. Yapay et ve böcek yeme konusunu bu kapsamda değerlendirmek istiyorum. Aslında bu kavramları ortaya atan ülkelerin vatandaşlarına bu ürünleri yedireceğini sanmıyorum. Ekonomik olarak gelişmemiş ülkelerde yaşayan insanlara yapay et ve böcek yedirip, kendi vatandaşlarına sağlıklı gıda tükettirmeye devam edeceklerini düşünüyorum. Burada hem ekonomik olarak kazanımları olacak hem de dünya nimetlerinden kendileri daha çok faydalanacak. Sömürgecilik zihniyetinin bir başka şekli burada sergilenmektedir.

Ancak unutmamalıyız ki her doğan insanın dili, dini, ırkı ve rengi ne olursa olsun dünya nimetlerinden eşit olarak faydalanma hakkına sahiptir. Dünyayı sınırlar ile ülkelere bölmek, dünya üzerinde yaşayan diğer insanların açlıktan ölmesine göz yummak ya da onları açlık algısıyla korkutarak böcek yemeye ikna etmek demek değildir. Paylaştıkça büyürüz, paylaştıkça insan oluruz. Aksi takdirde açlıktan ölen her insanın sorumluluğu tüm insanlığın omuzlarında olacaktır.