4 Ekim’de “Yaban Hayvanları” da unutulmamalı

Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası’nın 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü basın açıklamasıdır.

Dünya hayvanları koruma günü; dünya üzerinde yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerine dikkat çekilmek üzere, 1931 yılında Floransa`da çevreciler tarafından organize edilen bir toplantıda ilan edilmiştir. Hayvanlara karşı yapılan haksızlıklara dikkat çekmek ve bu sorunları engellemek için hayvan hakları konusunda farkındalık oluşturulması amacıyla her 4 Ekimde kutlanmaktadır.

Ülkemizde son zamanlarda Dünya Hayvanları Koruma Gününde akla sadece sahipsiz kedi ve köpekler gelmektedir. Doğamızda bizlerle aynı dünyayı paylaşan dostlarımız arasında yaban hayatında yaşamlarını sürdüren yaban hayvanları, hayvan refahının en iyi düzeyde olması gereken çiftlik hayvanları da unutulmamalıdır.

Bu gün ülkemizde; Vaşak, Leopar, Hazar Kaplanı, Çita, Yaban Kedisi, Akdeniz Foku, Asya Yaban Eşeği, Afrika Eşeği, Yabani At, Kızıl Geyik, Alageyik, Çengelboynuzlu Dağ Keçisi, Dağ Koyunu, Dağ Keçisi, Ceylan, Kunduz, Su Maymunu, Oklu Kirpi, Sırtlan, Karakulak, Boz Ayı, Yılan Kartalı, Sakallı Akbaba, Kızıl Akbaba, Kara Akbaba, Dik Kuyruk gibi birçok hayvanın nesli tükenmiş ya da tehlike altındadır.

Hayvan mağduriyetlerinin başında sokağa terk etmeler gelmektedir. Özellikle doğum günü hediyesi ya da çocuğunu sevindirmek amacıyla bir eşya gibi satın alınan ve daha sonra çeşitli sebeplerle sokaklara terk edilen hayvanlara bu mağduriyeti yaşatmak kabul edilebilir bir durum değildir. Bunun hem vicdani açıdan, hem de havyan sevgisi açısından sorumluluğu büyüktür. İnsanlar terk etmek için evlerine süs eşyası gibi hayvan almamalıdır. Hayvanlar da yaşamımızın bir parçası ve dostlarımızdır. Bakılamayan hayvanlar için yetkililerle irtibata geçilerek yardım alınmalıdır.

Hayvanların korunması, hayvan hakları ve hayvan refahı için; Güçlü bir mevzuata, buna göre güçlü bir kamu yapılanmasına ve güçlü bütçeye ihtiyaç duyulmaktadır.

Yeterli bir bütçe kaynağı için Hayvan Refahı Fonu oluşturulmalıdır. Bunun için emlak vergisinde ek vergi, şans oyunlarının gelirlerinden hayvan refahına pay aktarılmalıdır. Kesilen para cezaları fona aktarılmalı, hayvancılık sektöründen para kazananlardan (mama, aşı, ilaç, pet shop malzemeleri üreticisi, yarış atı sektörü vs.) maddi ve ayni katkılarda bulunması için yasal zorunluluk getirilmelidir.

Büyükşehir statüsündeki illerdeki Belediyelerde Veteriner İşleri Daire Başkanlığı diğer il ve ilçelerde ise Veteriner İşleri Müdürlükleri oluşturularak buralarda yeterli veteriner hekim ve yardımcı personel istihdamı sağlayacak düzenlemeler bulunmalıdır.

Kamunun yükünü azaltılmak için kısırlaştırma, aşılama ve kayıt-kimliklendirme işlemlerinde serbest veteriner hekim kliniklerinden faydalanılmalı, sahipsiz hayvanların bakım ve tedavisi işlemleri için hizmet satın alınarak can dostlarımızın tedavi hakkı kesintisiz sağlanmalıdır. Bu kapsamda Odamız tarafından Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığına sunmuş olduğumuz ve kendilerinden cevabını beklediğimiz bir projemiz bulunmaktadır.

Sadece 4 Ekimde değil her gün hayvan hakları ve refahı konusunda gerekli hassasiyet gösterilmeli ve bu dünyanın da onların olduğu unutulmamalıdır. Hayvan sağlığı, refahı ve hakları için her şeye rağmen emek harcayan meslektaşlarımıza ve bizlerle birlikte çalışmalara destek veren her bireye 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde bir kez daha teşekkür ediyorum.

Mehmet Bostancı
Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası