Afyonkarahisar VHO Başkanı; “Tüm insanlık veteriner hekimliğin hizmetine muhtaçtır” (Video)

Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nevzat Algan, Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde düzenlenen “Önlük Giyme Töreni”nde bir konuşma yaptı. İşte o konuşmanın detayları;

Veteriner hekimlik mesleği, ilk hayvanın evcilleştirilmesi ile başladığı düşünülen ve çağlar boyunca gelişerek insanlığa hizmet vesilesi olmuş, Dünya döndükçe var olacak kadim ve kutsal bir meslektir.

Geçtiğimiz Ekim ayında ülkemizde akademik anlamda veteriner hekimlik eğitiminin 180 yılını idrak ettik.  Çok az mesleğe nasip olabilecek kadar eskiye uzanan bilimsel bir eğitim birikimimiz var. Veteriner hekimler aldıkları eğitim ve bahsettiğim köklü bilgi dağarcıkları ile tarihin her sayfasına isimlerini sihirli bir mürekkeple yazdırmıştır. İsmimiz sihirli bir mürekkeple yazılmış diyorum,! teşbihte hata olmaz. Zira bakan herkes göremiyor ve okuyamıyor maalesef. Hayvan Sağlığı Gıda güvenliği veteriner Halk Sağlığı ve çevre sağlığı kısaca insanlık için özveri ile çalışan meslektaşlarımız o kadar mütevazi davranmışlar ki varlıklarını ve unvanlarını mesleki bir taassupla öne çıkarmamışlardır. Birçoğumuz tarih sahnesindeki isimlerden yalnızca ,Uzun yıllar veteriner hekimlik yapan ve ülkesine Bu sayede büyük hizmetler veren ve aynı zamanda şahsına özel, Vatan şairi beraatini Taşıyan Mehmet Akif Ersoy’un adını hatırlarız mesela.

Veteriner Hekimler geçmişe ve günümüze baktığımızda Sığır vebası, kuduz hastalığı Ruam hastalığı, tetanos, kolera tifüs şarbon, brusella kırım Kongo kanamalı ateşi gibi hem hayvanları hem de insanları tehdit eden ölümüne yol açan daha pek çok hastalığın ve henüz tamamen sönmeyen covid 19 hastalığının aşısını icat eden meslek mensuplarıdır. Önemle belirtmeliyim ki telif haklarını da hiçbir ücret talep etmeden devletimize hibe etmişlerdir. Ülkemize verdiğimiz üstün hizmet ve bunun karşılığında bilinmeyen kıymetimiz hakkında saatlerce konuşsak sözümüz bitmez. Böyle durumlarda kısa mısralar uzun konuşmalardan daha etkilidir

Müsaadenizle sizlere bu doğrultuda kaleme aldığım bir şiir mi okuyacağım (Dinlemek için bu bağlantıya tıklayın)

Şu anda muhtemelen Öğrencilerimizden daha heyecanlı olan,  evlatlarının iyi bir mesleğe ve geleceğe sahip olmasını her şeyden çok isteyen kıymetli anne babalar.

Hiç endişeniz olmasın ki, Çocuklarınız bu fakülteden hakkıyla mezun olduğunda, mesleki anlamda büyük meziyetlere sahip insanlar olarak karşınıza çıkacak. Bizim mesleğimiz toplumun her kesimi tarafından ihtiyaç duyulan bir yapıdadır. Yapay Zeka üreten Bilim insanlarından tutun da doğalı Dolayısıyla doğayı işleyip süt üreten et üreten köylüye uzanan kapsayıcı yelpazede tüm insanlık veteriner hekimliğin hizmetine muhtaçtır. Bizler mesleğimizin kıymetinin bilinmesi için çalışıyoruz bu uğurda mücadeleyi sürdürüyoruz memleketimiz için uğraşıyoruz. İnancımız tamdır.  Nasıl ki 99. yılını coşkuyla kutladığımız Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet yaşayacağından şüphemiz yoksa mesleğimizin de hak ettiği değeri bulacağından şüphemiz yoktur.

“20 öğrencimize aylık 750 lira geri ödemesiz burs”

Bu doğrultuda Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası yönetimi olarak taşıdığımız inancımızı fiiliyata da yansıtıyoruz.  Kısıtlı maddi imkanlara sahip olmamıza karşın ilki 2021 yılında olmak üzere derslerindeki başarısı yüksek ve maddi imkanı sınırlı 20 öğrencimize aylık 750 lira geri ödemesiz burs veriyoruz. Burs imkânının yanında Geçen yıl güncel rakamla takribi 500.000tl tutarında bir maliyete sahip olan Ders kitaplarını öğrencilerimize hediye ettik. Kısmetse birkaç hafta içinde öğrencilerimize yine bu rakamları bulacak bir kitap hediyemiz olacak.

Bu konuda bir açıklama yapma ihtiyacı duyuyorum tabii bizi yakinen tanıyan Sayın akademisyenlerimiz durumu biliyorlar ama öğrencilerimiz ve değerli aileler için tekrar ifade edeyim ki verdiğimiz bursları ve kitapları yalnızca bir sosyal sorumluluk hassasiyeti ile vermiyoruz. Öğrencilerimize sağladığımız desteğin asıl amacı, geleceğimizin teminatı olan siz  genç meslektaş adaylarımızın eğitimlerine katkıda bulunarak daha donanımlı mesleğine meslek camiasına dolayısıyla memleketine daha faydalı aydın insanlar olmanıza bir nebze de olsa katkı sağlamaktır.

“Üniversite eğitimi dediğimiz şey yalnızca müfredatta bulunan ders programlarından ibaret değil”

Öğrencilik hayatınızda ve mezun olduktan sonra da her zaman meslek odanız ile irtibat içinde olmanız çok önemli. Önümüzdeki haftadan itibaren hepinizi öğrenci üyeliği kapsamında odamıza hiçbir ücret ödemeden üye olmaya davet ediyorum. Üniversite eğitimi dediğimiz şey yalnızca müfredatta bulunan ders programlarından ibaret değildir. İmkânlarınız elverdiğince fakültemizin, üniversitenin ve odanın imkânlarından faydalanarak sosyal kültürel etkinliklere katılmalısınız. Şu anda size çok uzak geliyor olabilir ama göz açıp kapayıncaya kadar 5 yıllık süreç bitecek. O gün beyaz önlük giydiğiniz bu salonlarda cübbe giyip kep atacaksınız. Hayatın bu ana kadar sizlere ne yaşattığını bilemem tabii ama genel olarak fragman bitecek film başlayacak. O gün geldiğinde sahip olduğunuz veteriner hekimlik diplomasının yanında spordan sanattan siyasetten edebiyattan yani hayattan anlayan yalnızca kendisi ve ailesi için değil ülkesi için memleketi için de dertlenen aydın birer Türk insanı olmalısınız,  olacağınıza inanıyorum.

.