21. YY’da Kuduz  Olur mu?

Kuduzdan bir çocuğumuzun vefat etmesi insanlığı derinden yaraladı. Konu hakkında Bursa Veteriner Hekimleri Odası basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklaması şu şekilde;

Kuduz aşısı, 137 yıl önce, 1885 ‘te geliştirildi, 1887 yılında da ilk kez bu topraklarda üretildi.

Sahipli köpek ve kediler düzenli olarak yıllardır veteriner hekimler tarafından aşılanmaktadır, ancak kuduz odağı sadece küçük evcil hayvanlar değildir.

Kuduz, yaban hayatı kaynaklı olarak özellikle kırsal bölgelerdeki  çiftlik hayvanlarında, farelerde, yarasalarda dahi görülebilen bir hastalıktır.

Özellikle sahipsiz hayvanların çoğaldığı bu süreçte mikroçipler aracılığı ile yapılan kimliklendirme ve kuduz aşılamasının kapsamı genişletilmeli ve kısırlaştırma seferberliği ile etkinliğinin artırılması sağlanmalıydı.

Eşzamanlı olarak yaban hayatında da daha önce denenmiş ve başarılı olmuş oral kuduz aşıları kullanılarak hastalıkla mücadele daha geniş bir coğrafi alanda yapılmalıydı.

Küçücük bir çocuğumuzu 21. Yüzyılda, korunmanın %100 mümkün olduğu bir hastalık nedeniyle kaybetmiş olmak aklın almayacağı çok talihsiz ve üzücü bir durum.

Bundan sonra böyle olayların yaşanmaması için hem yaban hayatında hem sahipsiz hayvanlarda hem de sahipli hayvanlarda kuduz aşısının yaygınlaştırılması, bu ve benzeri insan hayvan geçişli, korunmanın mümkün olduğu hastalıklara karşı farkındalık yaratılması ve aşılarının yaygınlaştırılması gerekmektedir.

Hayatını kaybeden çocuğumuzun ailesine baş sağlığı ve sabır diliyor, acılarını yürekten paylaşıyoruz.

Melike Baysal
Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı