“Süreyya Tahsin Aygün Belgeseli”nin galası düzenlendi

Veteriner Hekimler Derneği ve Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından düzenlenen Tuğgeneral Ord. Prof. Dr. Süreyya Tahsin Aygün’ü anma günü programında, yönetmenliğini Nebil Özgentürk’ün yaptığı Süreyya Tahsin Aygün belgeseli katılımcılarla buluştu. Yoğun ilginin olduğu gala birçok ilde de düzenlenecek programlarda gösterildikten sonra Veteriner Hekimler Derneği tarafından yayımlanacak.

CHP Parti Meclisi üyesi Dr. Aylin Yaman, Gelecek Partisinden Sağlık Politikaları Başkan Yardımcısı Fatih Demirci, Emekli Subaylar Derneğinden Emekli Subay Hikmet Yıldırım, Prof. Dr. Erdem Yormuk, TZD’den Başkan Hüseyin Demirtaş ve arkadaşları, Zafer Partisi Kurucular Kurulu GİK üyesi, Emekli Bürokrat Veteriner Hekim Hüseyin Sungur, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Murat Arslan ve Yönetim Kurulu Üyeleri Melike Baysal, Murat Fındık, Taner Canbulut, Türkay Berberoğlu, İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Selim Özkan, Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Olcay Çağlar, Afyon Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nevzat Algan, 24. Dönem CHP Burdur Milletvekili Veteriner Hekim Ramazan Kerim Özkan, Prof. Dr. Ferruh Dinçer, TVHB ve AVHO başta olmak üzere çok sayıda meslek örgütünden ve mesleki kurumlardan ve serbest çalışan Veteriner Hekimlerin katıldığı törene Süreyya Tahsin Aygün’ün ailesinden yeğeni Duygu Elbir ve eşi ile kızı katıldılar. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Parti Meclis Üyesi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal mazeret açıklamalı telgraf ve mailleri ile gıyaben katılım sağlarken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Süreyya Tahsin Aygün gömütü başına çelenk gönderdi.

Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Dr. Gülay Ertürk yaptığı açılış konuşmasında; “Bugün burada biz veteriner hekimlerinde medarı iftiharı, çok büyük bir değer, büyük bir bilim insanı Ord. Prof. Dr. Süreyya Tahsin Aygün hocamızı anmak adına toplanmış bulunmaktayız. İnsanlar doğar yaşar ölür ama bazı insanlar ebediyete intikal ettikten sonra da saygıyla anılmayı, önlerinde saygıyla eğilmeyi hak ederler. Süreyya Tahsin Aygün hocamız da bunlardan bir tanesidir. Çünkü Süreyya Hoca topluma, eğitime, bilime, sağlığı, aydınlanmaya çok büyük hizmetleri olmuş çok büyük bir bilim insanı. Tabi ki böyle bir bilim insanını böyle bir programda da anarken heyecanlanmadan edemiyor. Süreyya Hoca neler yapmamış ki? 1895 ve 1981 yılları arasında sığan o 86 yıllık ömründe o bir savaş kahramanı olmuş. Çünkü dünyada ilk kez Dayanıklı Kuru Sığır Vebası Aşısını liyofilize, kuru sığır vebası aşısını Kurtuluş Savaşı yıllarında bulmak suretiyle savaşın belki de durumuna yön verecek böyle bir başarı ile Mustafa Kemal Atatürk’ün İstiklal Madalya ile ödüllendirilmesine nail olmuş bir savaş kahramanıdır. Aynı zamanda bir halk kahramanıdır. Çünkü 1960’lı yıllarda dünyada engelli bir nesil dünyaya gelirken bir ilaç “Thalidomid” faciası ile ilgili olarak bizim ülkemizde böyle bir engelli neslin dünyaya gelmesini önlemiş bir halk kahramanı bir bilim kahramanıdır. Kök hücre çalışmaları Süreyya Hoca öldüğünde dünyada yeni yeni başlarken, o çok daha evvelinde bu konulara imza atmış, bilimsel çalışmaları yapmış ve adına başka ülkelerde Enstitüler kurulmuş, başka ülkelerden davetler almasına rağmen ülkesi için vatanperverlikle çalışan bir bilim insanıdır. Bir halk sağlıkçısı. Çünkü 2007 yılında dünyada tek sağlık konsepti ortaya atılırken, o 70-80 yıl evvel yazdığı epidemiyolojik kitaplarında tek sağlıktan bahseden bir tek sağlık uzmanı ve bir halk sağlıkçısı. Kısacası çok büyük bir değer. Biz Veteriner Hekimler Derneği olarak bu büyük hocaya bir vefa borcu hissettik. Süreyya Tahsin Aygün hocamızı tüm topluma anlatmak ve aktarmak istedik. Bu düşünceyle yola çıktık. Ancak bu kadar büyük bir değeri, yüce bir insanı ancak büyük bir çalışma ile sizlere sunabilirdik. Bunun için de “Bir Yudum İnsan” diyerek şahane prodüksiyonlara imza atmış olan bir büyük belgeselci ancak bunu yapabilirdi. Sayın Nebil Özgentürk’ün kapsını çaldık. Bugün bu belgeseli hep birlikte izleyeceğiz. Ben emek sarf eden, katkı koyan herkese çok çok teşekkür ediyorum.” dedi.

TVHB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan yaptığı konuşmada; “Veteriner hekimliğin, arzu edilen ve hak ettiği düzeye ulaşabilmesi için, geçmişteki bu muazzam başarıların genç veteriner hekimlere aktarılmasının çok önemli olduğunu, güçlü ve başarılı bir mesleki geçmişin meslektaşlarda güven yaratacağını; bu anlamda, düzenlenen bu törenin ve özellikle belgeselin Ord. Prof. Dr. Süreyya Tahsin Aygün’ün adının yaşatılması ve mesleğe güç vermesi açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Sadece hayvan sağlığı için değil, özellikle kök hücre çalışmaları ve THALİDOMİD isimli ilacın Türkiye’ye girmemesini sağlayarak, engelli çocukların doğmasını önlediği için insan sağlığına da büyük hizmet vermiş olan Ord. Prof. Dr. Süreyya Tahsin Aygün’e sahip çıkmak hepimizin görevidir’’ dedi.