Futbol ve Fanatizm

FIFA, futbola benzeyen ve bilimsel kanıtlara sahip olan ilk oyunun, MÖ 300-200 yıllarında Çin’de askerî eğitim amacıyla oynanan Cujuya dayandığını belirtmektedir. Bu da insanoğlunun yaklaşık 2300 yıldır futbol veya benzeri oyunları oynadığını gösteriyor. Bugünkü kurallarıyla futbol 19. Yüzyılda İngiltere’de oynanmaya başladı. Günümüzde en fazla oynanan ve izlenilen spor dalıdır.

Futbol seyir zevki yüksek olan bir spor dalı olduğundan hepimiz izleriz hatta çoğumuz hala amatörce halı sahalarda futbol oynarız. Spor yapmak genel olarak insanların fiziksel olarak yorulmasına neden olsa da günlük sıkıntı ve stresten uzaklaştırdığı psikolojik olarak rahatlatır bizi. Spor yapmak hem beden hem de ruh sağlığımızı korumamamıza yardım eder. Futbolda en sık yaptığımız spor dallarından biri olarak öne çıkmakta. Futbol özelinde iki takım arasında oynandığından dolayı her zaman tatlı rekabeti beraberinde doğurur. Rekabet tatlı olunca hem seyretmesi hem de oynaması büyük bir zevk verir insana.

Günümüzde futbol dünyada çok büyük bir ekonomik sektör haline geldi. Bu da futbolun daha sert ve acımasız bir hale gelmesine neden oldu. Transfer rakamları bir insanın normal şartlarda kazanamayacağı kadar yüksek bedeller. Yapılan devasa yatırımlar futbolu bir spor olmaktan çıkarıp yüksek paraların döndüğü bir sektör haline getirdi. Buda kazanmak için her yol mubahtır anlayışının haki olmasına sebep oldu. Andrés Escobar Saldarriaga Kolombiyalı futbolcu 2 Temmuz 1994 tarihinde 1994 FIFA Dünya Kupası’nda ABD’ye karşı kendi kalesine gol attığı için Medellin şehrinde bir barda silahlı saldırıya uğramış ve ölmüştür. Bu olay futbolla ilgili trajik olaylardan sadece bir tanesi olarak tarihe geçmiştir. Futbolun tatlı rekabeti adına fanatizm dediğimiz bir canavar tarafından yok edilmiştir. “Fanatizm, yüksek sempati ve sevginin bir marka, kurum ya da topluma mal olmuş birey üzerinde yoğunlaşmasına denir. Bu duyguyu yaşayan insanlara fanatik adı verilmektedir. Fanatik insanlar, çevresindeki doğru değerleri görmemekte, bunun yerine sadece kendi bildiği şekilde hareket etmektedir.”

Fanatizm ve futbol kelimeleri günümüze o kadar birbirine geçmiş ki, insanları kutuplaştırmanın ve düşman haline getirmenin en kolay yolu olmuştur. Halbuki “spor dostluk ve kardeşliktir” diyoruz. Bizler Anadolu coğrafyasında yaşayan Kürd’ü, Türk’ü, Alevi’si, Sün-i’si, Ermeni’si değişik din ve ırklardan oluşan aynı coğrafyada aynı kaderi paylaşan insanlarız. Anadolu gibiyiz samimi ve dürüst, ancak çabuk gaza gelen ve birbirimizi ötekileştiren bir topluluğuz. Binlerce yıldır birlikte yaşayıp birbirimizin farklılıklarına saygı duymayı öğrenemedik mi? Farklılıklarımızın birer zenginlik olduğunu öğrenemedik mi? Neden birilerinin bizi birbirimize düşürmesine göz yumuyoruz. Futbolun görmek istediğimiz yüzü kesinlikle son dönemde gördüğümüz yüzü değil. Biz birbirimizin acısını saramaya çalışan bir halkız. Birbirimizin acısına tuz serpmeyiz, acımıza tuz serpende bizden değildir.  Spor bizi birbirimize yaklaştırıyorsa spordur.