Bursa VHO Başkanı Baysal “Ülkemizde Şap Karantinası Başladı”

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal Türkiye’de daha önce görülen şap hastalıklarından farklı olarak, ilk kez SAT-2 tipi şap virüsüne rastlandığını ve 9 Mart 2023 itibari ile karantina uygulamasının başladığını belirtti.

Hayvanların bir yerden bir yere götürülmesinin yasaklandığını açıklayan Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, sadece ithalat ve ihracat izni alınan hayvanlar ile yetiştiriciler tarafından kesim izni alınan hayvanların naklinin söz konusu olabileceğini vurgulayarak, Bursa’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre henüz SAT-2 tipi  şap hastalığı tespit edilen bir işletme olmadığını, bu nedenle aşılama çalışmalarının daha da önem kazandığını belirtti.

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, Bursa’daki üreticilerin de konuyu yakından takip etmelerini önerdi. Baysal, şap hastalığı nedeniyle alınan tedbirler kapsamında hayvan pazarlarının kapandığını, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gelecek ikinci bir emre kadar hayvan satışının ve hareketinin yasaklandığını belirtti. Melike Baysal, belirlenen yasaklara uymayanlar hakkında ilgili kanun maddesi uyarınca 46 bin 159 lira idari para cezası uygulanacağını vurguladı.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi heyeti ile birlikte birkaç gündür deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, özellikle deprem bölgesinin büyük önem taşıdığını belirterek “Deprem bölgesinde veteriner hekimlik hizmetleri aksamış durumda. Diğer şehirlerden gelen gönüllü meslektaşlarımız ve kamu hekimleri burada özveri ile çalışmaya devam ediyor. Şap hastalığına yönelik aşılamanın 9 Mart 2023 tarihi itibari ile başladığı bilgisi verildi. Ancak burada daha kapsamlı, hızlı ve denetimli aşılama gerekmektedir. Bölgede 13 milyondan fazla hayvan bulunmaktadır. Yetkililerden şunu talep ediyoruz: Serbest veteriner hekimlerin özellikle aşılama konusunda ve diğer alanlarda daha fazla görevlendirilmesi riski azaltmada olumlu rol oynar. Bu konuda bakanlığın meslek örgütlerimiz ile koordineli şekilde adım atmasını talep ediyoruz” dedi.

Toplum sağlığı açısından da şap hastalığının önemli olduğunu belirten Baysal, hastalığın hayvanlarla temas veya enfekte et ve süt ürünleri yolu bulaşsa da bu durumun nadir görüldüğünü, Şap hastalığının hayvanlar arasında oldukça hızlı yayılabildiğini, özellikle buzağı ve kuzularda ölümcül sonuçlar getirdiğini ifade etti.  Baysal, bu nedenle alınan tedbirlere uyulması ve aşılama konusunda Şap Enstitüsü’nün belirlediği hazırlıklar doğrultusunda ciddi adımlar atılması gereğinin altını çizdi. Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, şap hastalığının ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, dolayısıyla büyük ekonomik kayıplara neden olabilen ve hızlı bulaşabilen viral bir hastalık olduğunu da hatırlattı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre Bursa’da 9 Mart 2023 itibari ile SAT-2 tipi  şap hastalığı tespit edilen bir işletme bulunmuyor. 

Melike Baysal
Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı