Veteriner hekimler keyiflerinden mi iş bırakıyor?

JOURVET – Veteriner Hekim Haber Portalı olarak Twitter (X) üzerinden yaptığımız “Veteriner Hekimlere soruyoruz. Daha önce kaç kez fiziksel veya sözlü şiddete maruz kaldınız” anketimizin sonucuna bir bakalım;

Yapılan ankete katılan veteriner hekimlerden %89,3’ü en az bir kez şiddete maruz kalırken %35,7’si ise meslek hayatları boyunca defalarca fiziki, sözlü, duygusal ve psikolojik şiddete maruz kaldığını belirtmiş.

Durum gerçekten çok vahim…

Arazi şartlarında ve kamerasız ortamlarda çalışan veteriner hekimlere şiddet uygulandığını eskiden neredeyse hiç duymuyorduk. Sadece hastane ortamında çalışan beşeri hekimlere ve beşeri sağlık personellerine olan şiddet olaylarını duyuyor, haberlerde her gün beşeri sağlık personellerine yapılan şiddetleri üzülerek izliyorduk. Bu şiddet olayları öyle bir noktaya ulaştı ki; 8.4.2020 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan “Sağlık Hizmetleri Temel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 15.04.2020 tarihinde TBMM’de kabul edildi. Yani Sağlıkta Şiddet Yasası kanunlaştı.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu bakın bu konu hakkında ne diyor;

“III – SAĞLIK HİZMETLERİ VE YARDIMCI SAĞLIK HİZMETLERİ SINIFI:

Bu sınıf, sağlık hizmetlerinde (Hayvan sağlığı dahil) mesleki eğitim görerek yetişmiş olan tabip, diş tabibi, eczacı, veteriner hekim gibi memurlar ile bu hizmet sahasında çalışan yüksek öğrenim görmüş fizikoterapist, tıp teknoloğu, ebe, hemşire, sağlık memuru, sosyal hizmetler mütehassısı, biyolog, pisikolog, diyetçi, sağlık mühendisi, sağlık fizikçisi, sağlık idarecisi ile ebe ve hemşire, hemşire yardımcısı, (Fizik tedavi, laboratuvar, eczacı, diş anestezi, röntgen teknisyenleri ve yardımcıları, çevre sağlığı ve toplum sağlığı teknisyeni dahil) sağlık savaş memuru, hayvan sağlık memuru ve benzeri sağlık personelini kapsar.”

657 sayılı kanun diyor ki veteriner hekimler sağlık hizmetleri sınıfındadır.

Peki, Sağlıkta Şiddet Yasası’na dahil edilmeyen Veteriner Hekimler neden iş bırakıyor? Bazı kendini bilmezlerin dediği gibi veteriner hekimler keyiflerinden mi iş bırakıyor?

Ülkemizde çeşitli nedenlerden dolayı küçük hayvan (pet) kliniklerinin sayısının artması, bu kliniklerde kameralı ortamların olması, ev hayvanlarına karşı halkın daha duygusal bir bağı olması vb. birçok sebepten dolayı veteriner hekimlere uygulanan şiddetler haberlerin ve kamuoyunun daha çok dikkat çekmesine neden oldu. Oysaki yıllardır bu şiddet, sürekli ve artarak devam etti ve veteriner hekimler yasalarla yeteri kadar korunamadı. Bu da hayvan sahiplerini günden güne cesaretlendirdi. Hatta daha bir sene önce halk sağlığını korumaya çalışırken kistli bir etin imhasını istediği için Veteriner Hekim Volkan Lale hayvan sahibi tarafından öldürülerek meslek şehidi oldu. Yine de haberlerde yeterince gündem olamadı. Son bir olayla birlikte veteriner hekimlerin sabrı taştı. 3 Ağustos günü A.K. isimli şahsın Çankaya’da hizmet veren Veteriner Hekim Ceren Eroğlu’nu darp etmesi üzerine önce Ankara Veteriner Hekimleri Odası hızlı bir şekilde 6 Ağustos günü iş bırakma eylemine gitti. Şimdi de Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve 56 İl/Bölge Veteriner Hekimleri Odası 21 Ağustos günü Türkiye geneli iş bırakma eylemine gidiyor. Çünkü 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda sağlık sınıfında olan Veteriner Hekimler Sağlıkta Şiddet Yasası’na dahil edilmedi.  Yani kanun kanunla çelişti. Haklı olarak Veteriner Hekimler de seslerini daha çok duyurabilmek için 21 Ağustos’ta bir gün süre ile iş bırakıyorlar. Merak edilen bir konu var; yatışı devam eden veya acil vakalara tedavi hizmeti ne olacak? CEVAP; TABİKİ DEVAM EDECEK. Sanmıyorum ki hekimlik unvanını taşıyan bir meslek grubu olan veteriner hekimlerin içerisinden de bunu düşünmeden hareket edecek biri veya birileri çıkmaz.

Şimdi yetkililere soruyoruz;

Veteriner hekimler şiddete bu kadar maruz kalırken siz sadece seyredecek misiniz? Ne zaman bu haklı haykırışı göreceksiniz? Sendikalar ne zaman veteriner hekimleri diğer meslek gruplarıyla kıyaslamayı bırakıp, Sağlık Bakanlığında ki beşeri hekimler ile kıyaslamaya başlayacak? Ve yine siyasi partiler ve sendikalar konuya ne zaman siyaset üstü bakarak “Veteriner Hekime Şiddet” olaylarını görecek ve bu konuda önlem alacak? NE ZAMAN HEKİM UNVANINI TAŞIYAN VETERİNER HEKİMLER SAĞLIKTA ŞİDDET YASASINA DAHİL EDİLECEK?