Dr. Gülay Ertürk; “Tıbbi gelişimleri, yeni bilgileri takip etmek zorundayız”

21-22 Aralık 2023 tarihlerinde “VET-ACİL 2 Hayvanlarda Acil Ve İlk Yardım Çalıştayı” düzenlendi. Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Dr. Gülay Ertürk katıldığı çalıştayda şu konuşmayı yaptı:

“Merhabalar, hepinizi Veteriner Hekimler Derneğimiz adına saygılarımla selamlıyorum. Sayın Dekanıma, Sayın Oda Başkanıma, meslektaşlarıma ve siz öğrenci arkadaşlarıma sevgilerimi sunuyorum. Veteriner Hekimler Derneği, mesleğimizin en köklü örgütüdür. Bir parça kendimizden bahsetmek isterim. Derneğimiz, 6 Şubat 1930 yılında kurulduktan çok kısa bir süre sonra mesleki anlamda yayınlarına başlamış ilk dergidir. 93 yıldır bu geleneği sürdürerek 94. yılımıza girmiş bulunuyoruz. Veteriner Hekimler Derneği, bu süre zarfında düzenli olarak dergi ve bültenlerini çıkarmaya devam etmektedir. Yönetimde bulunduğumuz 72. ve 73. dönemlerde de bu geleneği sürdürüyoruz. Her üç ayda bir çıkardığımız bültenimiz ve binlerce mesleki birikime sahip olan arşivimiz bulunmaktadır. Veteriner Hekimler Derneği, meslektaşlar arasında dayanışmayı ve mesleğin gelişimi için geçmişten gelen bu geleneği sürdürmektedir. Bizler de bu çalışmaları devam ettiriyoruz.

Derneğimize üye olmak için, dernek çatısı altında bir araya gelmek için gönüllü bir seçenektir. Hiçbir yasal zorunluluk yoktur, dernek üyesi olmak için. Bu, insanların özverisiyle bir araya geldiği gönüllü topluluklardır. Veteriner Hekimler Derneğine üye olmak için tek bir şartımız vardır: Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı kalmak ve onun ışığında yürümek. Bu bağlamda, veteriner hekim olan herkes derneğimize üye olabilir. Derneğimizin merkezi Ankara’da, Ziya Gökalp Caddesi üzerindedir, ancak Türkiye genelinde temsilcilikleri bulunmaktadır.

Veteriner hekim olan ve bizimle aynı değerlere sahip olan tüm meslektaşlarımızı kucaklayan bir örgütüz. Bugünkü çalıştay konu itibariyle oldukça değerlidir. Çünkü biz veteriner hekimler, elbette ki hayvan sağlığıyla ilgileniyoruz ve bu alanda beklenmedik olaylar zaman zaman ortaya çıkabiliyor; travmalar, kazalar ve zehirlenmeler gibi. Böyle bir durumda hastayı kurtarmak için acil ve doğru kararlar vermek, zamanı iyi yönetmek gerekiyor. Hastanın solunum fonksiyonu, dolaşım fonksiyonu, bilinç durumu değerlendirildikten sonra duruma göre solunum desteği, kanamanın durdurulması veya kalp masajı gibi ilk yardım müdahalelerini yapmak ve ardından da ultrason, röntgen, kan analizleri gibi detaylı tanı yöntemleri ile hastanın sağlığını yeniden kazandırmak için gerekli eylemleri biz veteriner hekimler olarak gerçekleştiriyoruz.

Ancak bu konu stresli ve zor bir konudur. Hastayı iyileştirdikten sonra takip süreci de devam eder. Acil veteriner hekimi olmak yıpratıcıdır. Çünkü bu anlamda zaman kavramı yoktur. Gecenin üçünde ya da sabahın beşinde bir durumla karşılaşabilirsiniz. Zamanı iyi yönetmek, doğru kararı vermek ve doğru müdahaleyi yapmak ayrı bir önem taşır. Bir de hasta sahiplerine açıklayıcı bilgiler vererek onları sakinleştirmek ve kaos ortamının oluşmasına izin vermemek, veteriner hekimin zorlandığı konulardan birisidir.

Bir diğer konu da bizim hastalarımız; kediler, köpekler veya büyükbaş hayvanlar. Bugün ve yarın konuşulacak konular pet ağırlıklı olacak, ancak aciller sadece pet hayvanlarında değil büyükbaş hayvanlarda da görülebilir. Doğum komplikasyonları, metabolik hastalıklar gibi durumlar söz konusu olabilir, ancak bugün ve yarın konuşulacaklar daha çok pet hayvanlarını kapsayacak. Hastalarımız hayvanlar olduğu için, onların şiddetine maruz kalabilmekteyiz. Sağlık çalışanları olarak, sadece doktorlar insanlardan şiddet almak adına medyayı kullanıyorlar; ancak biz veteriner hekimler, hem insanların hem de hayvanların şiddetine maruz kalabiliyoruz, zaman zaman. Bu anlamda, tabii ki ağrı içinde olan bir kedi veya köpeğin saldırısına uğramak, ısırılmak veya tırmalanmak çok da normaldir. Hem hayvan refahını gözeterek hem de kendi güvenliğimizi dikkate alarak süreçleri iyi yönetmemiz gerekiyor.

Dediğim gibi, yıpratıcı bir süreçtir, ancak nihayetinde eğer hastayı kurtarmışsak, bu başarı bize her şeyi unutturacak kadar büyük bir keyif verir. İşte o başarıya ulaşma noktasında bilgi çok önemli ve değerlidir. Çünkü tıp bilimi sürekli ilerleyen, gelişen ve kendini yenilemek zorunda olan bir bilimdir. Biz de bu bilim içinde kalan bir meslek grubuyuz. Tıbbi gelişimleri, yeni bilgileri takip etmek zorundayız. Bu çalıştayın bu anlamda çok büyük bir önemi vardır. Ben, çok keyifli ve verimli bir çalıştay olacağına inanıyorum. Çok değerli hocalarımızdan bu paylaşımları dinleyeceksiniz. Hepinizi tekrar saygılarımla selamlıyor ve teşekkür ediyorum.”

Haber: Veteriner Hekimler Derneği