Kamu Sağlıkçıları Derneği kuruldu

7. Dönem Toplu Sözleşme öncesi Sağlık Bakanlığı dışında çalışan kamu sağlık çalışanları sosyal medyada Sağlık Bakanlığı Dışı Sağlık Çalışanları Platformu olarak bir araya gelmişlerdi. Platform temsilcileri bu birlikteliği bir adım ileriye taşıyarak Kamu Sağlıkçıları Derneği’ni kurdu. Dernek tarafından yapılan ilk basın açıklaması tam metni şu şekildedir;

Kamu Sağlıkçıları Derneği; kamuda çalışan sağlık çalışanlarının adaletli ve eşit imkanlara kavuşturulması mücadelesini vermek için kuruldu. 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesi kamuda çalışan sağlık çalışanları mağdurları olarak organize olduğumuz Sağlık Bakanlığı Dışı Sağlık Çalışanları Platformu, 15/12/2023 tarihinden itibaren tüzel kişiliğe kavuşarak, yoluna Kamu Sağlıkçıları Derneği olarak devam etme kararı almıştır.

Sendikaların kendi kanunu olan 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanuna rağmen, hizmet kollarında kamu işveren temsilcisinden istedikleri talepler neticesinde, Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan sağlık çalışanları ile diğer kurumlarda çalışan sağlık çalışanları arasında farklılıklara neden olmuştur. Bu sebeple kamu kurumlarımda çalışan sağlık personelleri “Sağlık Bakanlığı Dışı Sağlık Çalışanları” platformunda bir araya gelerek bu adaletsiz uygulamalarla mücadeleye başlamış, bu mücadele ile 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri sürecinde kısa zamanda kendinden söz ettirerek mağduriyetlerin giderilmesi için mücadele etmiştir. Yapılan çalışmalar, görüşmeler neticesinde mağduriyetlerinin bir kısmının giderilmesinde büyük yol kat etmiş ve 7. Dönem Toplu Sözleşme sürecini 10 puanlık bir iyileştirme ile kapatmıştır.

Kamu Sağlık Çalışanları Derneği; Sağlık Bakanlığında çalışan aynı unvanlı sağlık personeli ile diğer kamu kurumlarında çalışan sağlık personelini eşit haklara kavuşturmayı amaç edinmektedir. Lokal pansumanlarla bunun sağlanmasının mümkün olmayacağını düşünmektedir.

02/11/2011 yılında çıkarılan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile farklı kurumlarda çalışan tüm kamu personeli arasındaki farklılıkların giderilmesi hedeflenmiş, çıkarılan kanunla bu bir nebze düzeltilmişti. Gelinen bu noktada hizmet kollarındaki farklı taleplerin sonucunda yine kurumlar arası aynı unvanlı memurlar arasında farklılıklar oluşmuştur. Aslında 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 31. maddesinde açık olarak “Toplu sözleşmeye kurumsal hiyerarşiyi bozacak ve aynı veya benzer unvanlı kamu görevlilerinin mali ve sosyal hakları arasında kurumlar arası dengesizliğe yol açacak hükümler konulamaz.” denilmesine rağmen bu kanun delinmiş ve farklı kurumlarda çalışan memurlar hizmet kollarındaki sendikalar tarafından mağdur edilmiştir. Derneğimizin hedefleri arasında, sağlık personelinin özlük haklarını koruma ve geliştirme, ayrımcılığa karşı mücadele, üyelerinin sosyal, ekonomik, kültürel ve ahlaki gelişimine katkıda bulunma gibi önemli amaçlar bulunmaktadır. Dernek; kamuoyunu bilgilendirme, hukuki mücadele, sosyal, bilimsel, kültürel faaliyetler ve sağlık alanındaki gelişmelere katkı sağlama gibi çeşitli yöntemlerle amaçlarına ulaşmaya çalışmaktadır. Ayrıca tedavi ve önleyici tıp konusunda eğitim kurumları açarak kamu sağlığının bilinçlenmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Kamuda çalışan tüm sağlık çalışanlarına yeni yıl müjdesi olması dileğiyle, Kamu Sağlıkçıları Derneği hayırlı olsun.

Haber: Kamu Sağlıkçıları Derneği