Kocaeli VHO Başkanı Bostancı; “Çiğ süt satış fiyatları istikrara kavuşturulmalı”

Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Bostancı çiğ süt fiyatları hakkında basın açıklaması yaptı. İşte o basın açıklaması;

Süt, hayvancılık sektörünün lokomotif ürünüdür. Büyükbaş hayvancılığın ayakta kalabilmesi ve kırmızı et üretiminde sıkıntı yaşanmaması ancak sütün istikrarlı ve güvenceli bir pazara sahip olmasıyla mümkündür.

Üretici bir litre çiğ sütü Aralık ayında ortalama 12 Lira 50 Kuruşa satmıştır. Üreticinin 1 litre çiğ süt  maliyeti ise 14 Lira 80 Kuruşa (TÜSEDAD Aralık ayı Verisi) ulaşarak satış fiyatının üstünde  kalmıştır.

Ulusal Süt Konseyi tarafından Türkiye’de belirli dönemlerde yetiştiricinin elindeki çiğ süt satış fiyatları tavsiye niteliğinde açıklanmaktadır. Ulusal Süt Konseyinin 13.01.3024 tarihinde yapılan Yönetim Kurulunda alınan karar gereği,  22 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere %3,6 yağ ve %3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde (çiğ süt desteği hariç) 13,50 TL olarak belirlenmiştir. Soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde bu giderler üreticiye ilave olarak ödenecektir olarak açıklanmıştır.

Ulusal Süt Konseyinin sahadan uzak, süt üreticisinin yaşadıklarından bihaber almış olduğu tavsiye niteliğindeki karardan da anlaşılacağı üzere, üreticinin süt satış fiyatları maliyetlerin yine altında kalmıştır. Çiğ süt satış fiyatı en az 17 Lira 50 Kuruş olmalı ki yetiştiricimiz üretime devam edebilsin. Market raflarında satılan sütten ne tüketici memnun ne de her gün birlikte oturup kalktığımız içinde olduğumuz süt üreten çiftçimiz memnun.

Mehmet Bostancı
Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı

Haber: Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası