Adana’da “Sığır Tüberkülozu” eğitimi başarıyla tamamlandı

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen Sığır Tüberkülozu hastalığının takibi ve tüberkülin test uygulanmasında birlikteliğin sağlanması ve hata payının en aza indirilmesi amacıyla düzenlenen eğitim programı, Adana’da başarıyla tamamlandı.

Toplantının kapanışını yapmak üzere Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Hüseyin Eş ve Adana İl Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu eğitime katıldılar.

Eğitime Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli veteriner hekimler ile birlikte 14 İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli 40 veteriner hekim katılarak başarıyla tamamladılar.

İl Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu konuşmasında; Brusella ve Tüberküloz hastalıklarına yönelik taramaları yaparak, hastalıktan ari işletmelere uygulanan tüberkülin testinin çok hassas olduğunu ve milimetrik ölçümlerle hastalık çıkışının belirlenebildiğini vurgulayarak, hayvanların kesime sevk edildiği durumlarda %90 oranında tazminat ödemelerinin yapıldığını belirtti. Bu nedenle test uygulamasında maksimum dikkat gerektiğini vurguladı.

Kökçüoğlu, yapılan uygulamalarda ilk ölçüm ile ikinci ölçüm arasındaki farkın milimetrik olarak okunduğunu ve hatalı okumanın tazminat ödemesi nedeniyle kamu kaynaklarına zarar verebileceğini, damızlık materyalin kesime sevk edilerek hayvancılığın sürdürülebilir olmasında engel teşkil edebileceğini ifade etti. Hastalık takibinin özenle yapılmasının gerektiğini ve buna bağlı olarak hayvan hareketleri ile ticaretinin engellenmemesi adına önemli olduğunu vurguladı.

Bakanlığın açıkladığı 2024-2028 hayvancılık yol haritasıyla birlikte desteklemelerin neredeyse 4 katı oranında artırıldığını belirten Kökçüoğlu, ari işletmelerde hayvan başına ödenecek desteklemelerin 5200 TL’yi bulabileceğini aktardı. İlimizde şu anda arilik sertifikasına sahip 8 işletmede 14.985 büyükbaş ve 390 adet küçükbaş ari hayvan bulunduğunu paylaşarak, il olarak eğitim ve yayım çalışmalarını sürdürdüklerini ve yeni hayvancılık yol haritasıyla birlikte ari işletmelere tanınan imtiyazlardan sonra ari işletme başvurularında ciddi artış beklediklerini ifade etti.

Haber: Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü