TVHB “Dünya Sağlık Günü” basın açıklaması

Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından 7 Nisan Dünya Sağlık Günü kapsamında bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasının tam metni şu şekildedir;

Tüm dünyada sağlığın geliştirilmesi ve herkesin sağlıklı ve iyi olma haline erişebilmesi için 1948 yılında kurulan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün kuruluşunun yıl dönümü olan 7 Nisan tarihi aynı zamanda Dünya Sağlık Günü olarak belirlenmiştir ve güncel ve gelecekte olması beklenen sağlık sorunlarıyla mücadele için ilgili kurumları ve kişileri eyleme geçirmek için bir motivasyon aracı olarak kutlanmaktadır.

Herkesin her yerde kaliteli sağlık hizmetlerine, eğitime ve bilgiye, güvenli içme suyuna, temiz hava, iyi beslenme, kaliteli konut, düzgün çalışma ve çevresel koşullara erişim hakkını desteklemek amacıyla DSÖ 2024 yılı Dünya Sağlık Günü temasını “Benim sağlığım, benim hakkım” olarak belirlemiştir. Dünya genelinde milyonlarca insanın temel sağlık hakkının giderek tehdit altına girdiğine dikkat çeken DSÖ, hastalıklar ve felaketlerin yanı sıra açlığında sağlık açısından büyük bir tehdit oluşturmaya devam ettiğini de vurgulamaktadır.

Dünya Sağlık Günü insanların sağlığını ve refahını ön planda tutan önemli bir gün olarak kutlanırken, sadece insan sağlığının değil, aynı zamanda tüm canlıların sağlığının da aynı titizlikle ele alınması gereken kritik bir konu olduğunu, bu noktada veteriner hekimliğin hayvan sağlığı ve dolayısıyla insan sağlığı üzerindeki etkisinin büyük bir öneme sahip olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

Veteriner hekimler, sadece evcil hayvanlar için değil, aynı zamanda çiftlik hayvanları, yaban hayatı ve hayvanları için de önemli bir rol oynayan, hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisi konularında uzmanlaşmış sağlık profesyonelleridir. Veteriner hekimlik, öncelikle hayvanların sağlığına odaklanırken, aynı zamanda insan sağlığını da etkileyen pek çok noktada kritik rol oynarlar. Yakın geçmişte de görüldüğü üzere hayvanlar arasında yayılan hastalıklar insanlara da bulaşabilmekte ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu nedenle erken teşhis, aşılama ve hastalıkların kontrol altına alınması gibi konularda çalışan veteriner hekimler insan sağlığını koruma alanında da önemli rol oynamaya devam etmektedir. Öte yandan çiftlik hayvanlarının sağlığı ve bakımı, insanlar tarafından tüketilen gıdaların kalitesini doğrudan etkilediği için gıda güvenliğinin sağlanmasında da başlıca sorumlu sağlık profesyonelleridir. Nitekim, Dünya Veteriner Hekimleri Birliği tarafından 2024 yılı Dünya Veteriner Hekimler Günü teması “Veteriner hekimler temel sağlık çalışanıdır” olarak belirlemiştir.

Dünya Sağlık Gününde sadece hayvanların sağlığı için değil, aynı zamanda insan sağlığı için de hayati öneme sahip bir meslek gurubu olan veteriner hekimlerin önemini hatırlatmak istiyor, veteriner hekimlerin sağlık personeli olduğu ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar tarafından hiçbir şüpheye yer olmayacak şekilde ortadayken, birçok hakkımızın elimizden alınmasını kabul edemiyor, veteriner hekimlerin hak ettikleri özlük haklarına bir an önce kavuşmalarını sağlamak için gerekli adımları atmaları için başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm yetkililerin sesimizi duymalarını bekliyoruz.

Haber: Türk Veteriner Hekimleri Birliği