“Boz Ayıların Yaşam Alanları ve Göç Yollarının Belirlenmesi” bitirme tezi büyük ilgi gördü

Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ege İnce ve İntörn Veteriner Hekim Doğanay Vural Tarafından ‘’Boz Ayıların Yaşam Alanları ve Göç Yollarının Belirlenmesi’’ başlıklı bitirme tezi sunuldu.

Sunumun ardından belgesel projesinin fragmanı gösterildi.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ege İnce, sunumda şu sözleri dile getirdi: ‘’Amacımız ispatlarıyla hem insanlara örnek olmak hem de doğayı gözlemleyip paylaşmış olmak. Boz ayıların kış uykusu yerine göç hareketine kendini adaması bizim için büyük bir bilimsel gelişme.’’

Doğanay Vural, tez konuşmasında: ‘’Küçükken evimizin yakınındaki ağaçların dalları benim gizli dünyam, hayallerimin sahnesiydi. O hayaller beni yaban hayatı gözlemciliğinden veteriner hekimliği fakültesine kadar sürükledi.

Başta Türkiye’de; çizgili sırtlan, Anadolu parsı gibi nesli tehlike altındaki hayvanları Türkiye’de ilk kez görüntüleyenler arasında yer alırken sonra da Dünya’da Bengal kaplanı ve dağ gorilleri gibi yaban hayvanlarını keşfettim. Onları koruma eylemlerini inceledim. Kendi yaşadığım coğrafyadaki ayıların da artık benim gözümde isimleri vardı: Koca oğlan, bozcan, kesik kulak, kar, kış gibi.

Davranışlarını keşfettim; Bir ayı ağaca sürtünüyorsa neden sürtünüyor? İletişim için, kaşınmak için veya bir tepki veriyorsa neden verdiğini, seslerini anladım. Böylece boz ayı projesi ortaya çıktı’’ dedi.

Sunumda boz ayı projesinin ilk olarak Kızılcahamam’da yaşayan Boz ayıların 2 günde 100 km yer değiştirdiğinin gözlemlenmesi ile ortaya çıktığı belirtildi. Bu nedenle ekibin asıl amacı kuzeydoğuda olduğu gibi Batı Karadeniz’de de ayıların göç davranışını incelemek ve bu yer değişikliğinin altında yatan sebebi ortaya çıkartmak olduğu aktarıldı.

Ekibin ayılar hakkında bilimsel verilere ulaşabilmesi için öncelikle onları yakalaması ve GPS tasma takması gerekli olduğu belirtilirken, bunun için öne sürülen bilekten yakalama tekniğinin hem hayvan hem insan sağlığı için tehlike arz ettiği aktarıldı.

Veteriner hekimler olarak bu yöntemi reddederek yerine hem hayvan sağlığını hem insan sağlığını gözetecek bir demir kafes tasarlamaları dikkat çekti.

Sunumun sonunda bu zorlu sürecin sonunda ayı ile ilgili ilk verinin iki hafta önce alınmaya başlandığı belirtildi ve belgeselin bir yıl içerisinde tamamlanmasının beklenildiği açıklandı.

Haber: Duru Elif Baydilli
Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi JOURVET Öğrenci Temsilcisi

Fotoğraf: İntörn Veteriner Hekim Doğanay Vural