Kurban Satış Yerlerinde Gerekli Tedbirler Alınıyor

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Kurban Bayramı Tedbirleri Hakkında Basın Açıklaması

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2024 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ, ilgili komisyon kararları ve Tarım ve Orman Bakanlığı genelgesi kapsamında, Giresun merkez ve ilçelerinde Kurban Bayramı kapsamında alınan tedbirlerle ilgili bir basın açıklaması yayımladı.

Açıklamada, kurbanlık hayvan pazarlarında ilgili kurumların katılımıyla oluşturulan ekipler tarafından gerekli teknik ve sağlık tedbirlerinin alındığı belirtildi. Ülkemiz hayvancılığının gelişmesi ve damızlık hayvan varlığının korunabilmesi için uygulamaya konulan mevzuat gereğince, damızlık dişi hayvanların kurbanlık olarak satışı, kesimi ve hayvan pazarına girişine müsaade edilmediği ifade edildi. Dişi hayvanlar için veteriner hekimden alınacak “damızlık vasfı bulunmadığına ve gebe olmadığına” dair raporun ibraz edilmesi durumunda kurbanlık olarak satışına izin verileceği bildirildi.

Kurban satış yeri denetim görevlileri tarafından yapılacak kontrollerde, belgesiz, sağlık durumu iyi olmayan, özellikle büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurmamış (kapak atmamış) ve kurban vasfı taşımayan hayvanların kurban satış yerine alınmayacağı vurgulandı. İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görevli veteriner hekimlerce kurban satış yerlerinde gerekli sağlık kontrolleri yapılarak, sağlıklı ve kurban için yaşı uygun bulunan büyükbaş hayvanların kimlik belgeleri (pasaportları) ile küçükbaş hayvanların nakil belgeleri üzerine kırmızı renkte “KURBANLIK UYGUNDUR” damgası basılacağı açıklandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan “Tarım Cebimde” isimli mobil uygulama ile kurbanlık hayvanların küpe numaraları girilerek, 3 adımda hayvanların tür, ırk, cinsiyet, yaş ve aşılama bilgilerine kolaylıkla ulaşılabileceği belirtildi.

Kurban Bayramı öncesinde ve bayram boyunca İl ve İlçe Müdürlüklerince kurban satış ve kesim yerlerinde nöbetçi veteriner hekimlerin kontrol ve denetim hizmetlerine devam edeceği duyuruldu.

Son olarak, kurbanda kesilen hayvanların sistemden düşülebilmesi için pasaportlarının ve küpelerinin en geç 7 gün içerisinde İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine teslim edilmesi gerektiği hatırlatıldı.

İlgililere duyurulur.

Haber: Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü