Küre Yanıyor

Yanıyoruz. Son zamanlarda gündemimize Küresel Isınma tabiri girdi. Küresel ısınma ne ve neden bu kadar gündemi meşgul ediyor. Normal şartlarda okyanusta yaşayan Balon Balığı ve Aslan balığı gibi 65’e yakın balık türü Akdeniz’de görünmeye ve normal ekolojiyi tehdit etmeye başladı. Dünya çapında ve Ülkemizde de özellikle Akdeniz bölgesinde yoğun orman yangınları yaşanmakta. Karadeniz bölgesinde üst üste sel felaketleri yaşanmakta. Bunlar küresel ısınmanın ayak sesleri aslında.

Küresel ısınma yeni bir konu değil zira bilim adamları uzun süredir insanoğlunun dikkatini bu yöne çekmeye çalışıyor. Yine bu konu birçok sinema filmine konu oldu. Küresel ısınma sebepleri ile ilgili birçok çalışma yapıldı. Bu sebeplerin en önemlileri fosil yakıt tüketimi, metan, karbondioksit ve su buharı gibi gazların atmosferde birikimidir.

Biz insanlar, daha çok tarım arazisi yaratmak için Dünya’nın yüzeyini değiştirdik. Günümüzde tarım, Dünya’nın kara alanının %34’ünü kaplarken, %26’sı orman ve %30’u buzullar ve çöllerden ibarettir. Bu ormansızlaşma küresel ısınmayı etkileyen en önemli etkendir. Tarım arazileri yaratmak için, bilinçsiz ağaç kesimleri, orman yangınları ormanlarda ciddi azalmalara sebep olmuştur. Bazı bölgelerde aşırı kuraklıktan dolayı çölleşme belirtileri baş gösterirken, bazı bölgelerde muson ikliminde görülen aşırı yağışlara maruz kalmakta.

Tarımsal üretimi sürekli çeşitlendirip her coğrafyada her ürünü yetiştirmeye çalışıyoruz. Mısır ve pamuk gibi çok su ihtiyacı olan ürünleri yetiştiriyoruz. Küresel tarım politikası oluşturup her coğrafyada ekonomik ve ekolojik olarak üretimi daha kolay olan ürünleri üretmeliyiz. Aksi takdirde on yıl öncesine kadar adını duymadığımız birçok ürün tarlalarımızı işgal etmeye devam edecek. Ancak yarım yüzyıl sonra temel gıda ürünlerine muhtaç olacağız.

Kısa vadeli hiçbir politika veya tek başına hiçbir ülke küresel ısınmaya dur deme gücüne sahip değil. Geçen yıldan hatırlayacağımız gibi Amerika kıtasına iki ay süren orman yangınları vardı. Orman yangınları ile mücadele de insanoğlu çetin mücadeleler veriyor. Ne yazık ki orman yangınlarını söndürebilsek bile ormanın eski halini alması on yıllar sürecektir. Yani Dünya ciddi yaralar almaya devam ediyor ve bizim geçici pansumanlarımız yarayı tedavi etmeye yetmiyor.

İnsan nüfusunun sekiz milyara yaklaştığı günümüzde Dünya için ciddi tehlike oluşturmaktayız. Dünya üzerinde tüm insanlar şunu iyi bilmelidir; henüz uzayda yaşam tespit edilen başka bir gezegen bulunamadı. Dünya tüm insanlığın ortak yaşam alanıdır. Dünyanın ölümü insanlığın ölümüdür. Ya beraber yaşar, Ya da beraber ölürüz. Dünyayı yaşatmak hayvana, ağaca ve tüm yaşam formlarına saygı duymaktan geçmektedir.