Yangının yıl dönümünde veteriner hekimler yanmış alanları ziyaret etti (Video)

2021 Antalya Manavgat yangının üzerinden bir yıl geçti. Antalya Veteriner Hekimleri Vet Vizyon grubu yangın sahasını ziyaret ederek değerlendirmelerde bulundu. Vet Vizyon grubu adına Yaban Hayatı Uzmanı Veteriner Hekim Gökçe Coşkun şu açıklamaları yaptı;

“65 bin hektarlık büyük yangın insanlara zarar verdiği gibi evcil hayvanlara, çiftlik hayvanlarına ve yaban hayatına da büyük zararlar verdi. Yangın sırasında hayvanlara ilk müdahalesinde veteriner hekimler canla başla mücadele ettiler. Yerelde bulunan hekimler gece gündüz demeden hayvanlara müdahale edip onları kurtarmakla uğraştı. Bu fedakar çalışmaya il dışından bir çok veteriner hekimde katıldı. Bu afet bizlere veteriner hekimlerin afetlerde olan rolünün ne kadar büyük olduğunu gösterdi. Buradan büyük dersler çıkardık. Bunlardan en önemlisi ise veteriner hekimlerin afet planlamasının bir an önce yapılması gerektiği ve organizasyon planlarının yapılmasıdır. Bununla ilgili grup olarak çalışmalara başladık. Altyapısını olduruyoruz. Umarım bu tür afetlerle tekrar karşılaşmayız.

Yangın nedeniyle bir çok yaban hayatı habitatı yok oldu. Bu yaban hayvanlarının evsiz kalması anlamına gelmekte. Yangından sonra düzenli olarak yaban hayatı takibini gerçekleştirdim. Bu yangınlardan sonrası yaban hayatının ihtiyaçları ve sorunlarını anlamaya yardımcı olmakta. Etkilenen yaban hayvanlarının zararları ve alana tekrar dönme sürelerini görerek çeşitli önlemler almak mümkün. Geldiğimiz bu günlerde Manavgat Yangın alanlarında habitat şekillenmeye başlamış durumda. Makilikler yanında her 1 metre karede iki üç adet çam filizi görüyoruz. Bu durum besin zincirinin yerine gelmesi ve diğer yaban hayvanlarının tekrar alanı kullanabileceğine işaret ediyor. Özellikle gelecek sene ilkbahar kuş göçünde bu alanlar kuşlar için tekrar kullanılabilecek.”