Veteriner Hekimler Derneği, Ord. Prof. Dr. Süreyya Tahsin Aygün’ü unutmadı

Veteriner Hekimler Derneği tarafından İstiklal Gazileri’nin yattığı bölümde ebedi istirahatgahında yatmakta olan Ordinaryüs Prof. Dr. ve Tuğgeneral rütbeli Veteriner Hekim Süreyya Tahsin Aygün’ün mezar bakım ve onarımları yapıldı. Veteriner Hekimler Derneği’den konuya dair açıklama şu şekilde;

Sayın meslektaşlarımız, hafızası silinen toplumların gelecek planı olamaz. Gelecek planı yapmak için geçmişe dair izler olmalı. Enformasyon olmalı. Biz bu konuda çok şanslıyız. Çağının çok ilerisinde, bilimsel devrim niteliği taşıyan düşünce ve çalışmalara imza atmış meslek büyüklerine sahibiz. Bunlardan birisi Veteriner Hekimler Derneğimizin de üyesi olan Süreyya Tahsin Aygün.

Veteriner Hekimler Derneği olarak, Ankara Karşıyaka mezarlığında, İstiklal Gazileri’nin yattığı bölümde ebedi istirahatgahında yatmakta olan Ordinaryüs Prof. Dr. ve Tuğgeneral rütbeli Veteriner Hekim Süreyya Tahsin Aygün’ün, gömütü ile ilgili onarım ve bakım yaptırıp, meslektaşları olarak kendisine olan vefa borcumuzu bir nebze yerine getirmeye çalıştık.

Kendisine Avrupa’da sunulan birçok araştırma olanağını reddederek çalışmalarını Türkiye’de sürdürmeyi tercih eden, Sığır Vebası ve Antraks aşılarını geliştiren, thalidomid etken maddeli ilacın ülkemize girmesine engel olarak kendi ifadesiyle noksan organlı doğacak bir nesilin yitip gitmesine engel olan, hücre kültürü çalışmaları ile dünyada ilk kök hücre çalışmalarını başlatmış olan, binlerce çocuğu iyileştiren, Alman’ların, çalışmaları sonucu adına vakıf kurduğu, değerli bilim insanı meslek büyüğümüzdür Süreyya Tahsin Aygün. Asıl adı Mehmet Süreyya Aygün olmakla birlikte, baba adı olan Tahsin ile adını kullanmayı tercih etmiş ve o şekilde sürdürmüştür. Ancak, nüfus bilgisinde yazıldığı üzere, mezar taşında M.Süreyya Aygün olarak yazılmıştır.

Atatürk diyor ki; “Tarihi yaşadığımız gibi yazdık, fakat geleceği cumhuriyete inananlara, onu koruyanlara ve yaşatacaklara emanet etmek lazımdır.” Atatürk’ün emanetlerinin bekçisi olan biz Veteriner Hekimler için, ömrünü bilime, hayvan ve insan sağlığında unutulmaz başarılara imza atmış Süreyya Tahsin Aygün’ün adını genç nesillere aktarmak, kutsal emanetlerimizden biridir.

Yaşadığın dönemlerde yalnız bırakılsan da meslektaşların seni unutmayacak. Ruhun şad, mekânın cennet olsun. Bu vatan sana çok borçlu.

Veteriner Hekimler Derneği