“Egzotik Hayvan” bakmaya ne kadar hazırsınız?

Tıpkı köpekler ve kediler gibi, egzotik hayvanlarında ilgi ve bakıma ihtiyacı vardır. Bir egzotik hayvanı sahiplenirken, onun refahını sağlamak ve ona mümkün olan en iyi yaşam kalitesini garanti etme sorumluluğunu üstlenmek gerekir. Aileye yeni bir üye ile katılmadan önce, bu canlının nasıl bir bakıma ihtiyaç duyduğunun, ona ne kadar zaman ayırılması gerektiğinin ve iyi bir yaşam sürüp ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ne kadar para harcanacağının farkında olmak önemlidir. Aynı zamanda egzotik hayvan sahiplenecek kişiler, bu hayvanın kısa süreli bir heves olmadığının, gelecek yıllarda hayatlarının bir parçası olacağının ve bunun birçok fedakârlık anlamına gelebileceğinin farkında olmalılardır. Dolayısıyla egzotik bir evcil hayvan edinmeden önce, bu hayvanların bakımında uzmanlaşmış bir veteriner hekimle konuşmanızda fayda vardır. Türle ilgili kapsamlı bilgileri ve ihtiyaç duyduğu bakımı önceden öğrenip netleştirmek, gelecekte sürprizlerden kaçınmanın en iyi yoludur.

Egzotik bir hayvanınız varsa biyoçeşitliliği korumanın önemini ve onların doğaya terk edilmesinin sonuçlarının ne olabileceğini bilmeniz çok önemlidir. Genellikle bilgi eksikliğinden dolayı, bu hayvanların sahipleri, beklenenden daha fazla büyümüş veya sahibinin planladığından daha fazla bakıma ihtiyacı olan bir hayvanla karşı karşıya kalır. Çoğu zaman, egzotik hayvan sahiplenen insanlar, hayvanlarının hastalanıp ölmelerini önlemek için doğal ortam koşullarının mümkün olduğunca evde taklit edilmesi gerektiğini, onlara bakmanın ne kadar karmaşık olabileceğini çok geç anlarlar. Bu durumların çoğunda, hayvan sahibi, o türün bölgede yaratabileceği olumsuz etkileri bilmeden, hayvanı parklar, yeşil alanlar veya ormanlar gibi doğal bir alana salmanın bu evcil hayvan için yapabileceği en iyi şey olduğuna inanmaktadır.   

Bu eylemin biyolojik çeşitliliğe verdiği zarar sanıldığından çok daha büyüktür. Biyolojik olarak çevreye verebileceği zararın yanında, eskiden evcil hayvan olan bu hayvan, hiç tanımadığı yabancı bir ortamda yiyecek ve barınak bulmayı bilmediği için hayatta kalamaz ve büyük acılar çekerek açlıktan ölebilir ya da başka türlere av olabilir. Dolayısıyla, aslında egzotik hayvanların doğaya salınması, pratikte onları ölüme mahkum etmek demektir.              

Öte yandan egzotik bir hayvan terk edildiğinde, onun için yabancı olan bu habitatta hayatta kalmayı başarırsa, istilacı bir tür haline gelebilir ve doğada ciddi dengesizlikler yaratabilir. Bu durumda bölgedeki diğer türlerin varlığı da riske girer.      

  
Söz konusu egzotik hayvanın doğaya salınması:             
•Yerel hayvanlara alışık olmadıkları çeşitli hastalıklar yaymak ki bu hastalıklardan bir kısmı bize de bulaşması,
•Yerli hayvanlarla av ve alan rekabetine girişmesi,            
•Bölgedeki yerel hayvan ve bitki türlerinin yok olması,     
•Biyoçeşitliliği azaltarak yerli hayvanlarla hibritleşmesi,   
•Salınan hayvanın o ortama adapte olamayarak büyük acılar içinde ölmesi

gibi daha birçok zararlı ve etik olmayan durumlara neden olur.     

Egzotik hayvanlar olsalar bile onları evcil hayvan olarak seçersek onların sorumluluğunu almış oluyoruz. Ve onları terk etmek, köpekleri veya kedileri terk etmek kadar ayıptır. Bu nedenle, evcil hayvan olarak egzotik bir hayvanınız varsa ve onu artık besleyemiyorsanız veya istemiyorsanız, size tavsiyede bulunabilecek ilgili kişilere danışın. Ne kadar egzotik olursa olsun, tutsak yetiştirilmiş bir hayvanı vahşi doğaya salmanın iyi bir fikir olmadığını unutmayın.           

Bu uyarılara rağmen, egzotik bir evcil hayvan edinme konusunda kararlıysanız, özelliklerini önceden öğrenin ve ona esaret altında iyi bir yaşam verebileceğinizden emin olun. Ve özellikle bu türlerin kaçakçılığını teşvik etmeyin. Çoğu durumda, egzotik hayvanların ticarileştirilmesi, bu canlıların haklarına ve ihtiyaçlarına saygı gösterilmediği korkunç koşullarda, yalnızca kârın peşinden gidildiği yasadışı durumlara, hayvan kaçakçılığına veya etik olmayan uygulamalara yol açar. Bu tür durumların önüne geçmek için, bakmak istediğiniz hayvanı CITES (Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme) hükümlerine uygun olarak yasal olarak edinmelisiniz.