Ankara VHO; “Sahipsiz hayvanlar için ivedilikle kısırlaştırma seferberliği başlatılmalı”

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası basın açıklaması;

Ülke genelinde artan sahipsiz hayvan popülasyonu hem ülkemiz insanlarını hem de sahipsiz hayvanlarımızı farklı açılardan zorlamaktadır. Konuyla ilgili olarak efektif, akılcı, hem insan haklarını hem de hayvan haklarını koruyacak, birleştirici bir adımın atılmadığını üzülerek takip etmekteyiz.

Var olan sorunu görmezden gelmek hem insanlar hem de hayvanlar için oluşabilecek problemleri çığ gibi büyütmektedir. Bu konuda sosyal medya üzerinden bir takım insan gruplarının yaydığı nefret ve öfke dolu, şiddet yanlısı söylemler gitgide daha da yükselmektedir. Tüm bunlar ülkemizde hala yeni bir kavram olan hayvan haklarını ve de yaşam hakkını hiçe saymaktadır.

Tüm bu olanların toplumu nefrete sürüklediğini, 5199 sayılı kanunda sokakta yaşayan hayvanların “sahipsiz hayvan” olarak adlandırıldığını ve sorumluluğun yerel yönetimlerde olduğunu, insanların refahını korurken, hayvanların yaşam hakkının hiçe sayılamayacağını hatırlatmak isteriz…

Sahipsiz sokak hayvanları sorunu mesleğimizi de hedef almaktadır. Belediyede çalışan meslektaşlarımız ve serbest klinisyen meslektaşlarımız kendi yetkileri ve özverileri doğrultusunda, hayvansever gönüllüler de kendi imkanları ile bu problemlere çözüm bulmaya çalışırken, yetkililerden konuya ilişkin bir çözüm sunulmamaktadır.

Yaşatmaya ve iyileştirmeye yemin ederek mezun olan veteriner hekimler olarak hiçbir zaman zarar vermenin yanında olamayız. Unutmamamız gereken bir şey var ki; evrendeki her şey birbirinin tamamlayıcısıdır. Yaşam hakkına saygı duyulmayan, güçlü olanın güçsüz olanı bir an bile düşünmeden ezdiği bir düzen kabul edilemez.

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası olarak bizler de meslek yasamıza, mevzuatımıza ve etiğimize uygun olan her koşulda işbirliği yapmaya hazırız. Sahipsiz hayvanlar için ivedilikle ülke genelinde kısırlaştırma seferberliği başlatılmalı, yerel yönetimin, serbest veteriner hekimlerin işbirliği içinde çalıştığı bir sistem üzerinde çalışılmalıdır.

Bu sorunun merkezinde ve veteriner hekimlik mesleğini icra eden bizler, akıldan ve vicdandan uzak her türlü konunun karşısında duracağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Haber: Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası