Sahiplendirme yaparken hukuksuz işlem yapmak can yakar!

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, deprem bölgelerinde enkazdan çıkarılan köpeklerin tedavi ve sahiplenme süreçleri hakkında bir basın açıklaması yaptı;

“Deprem bölgelerinde enkazdan çıkarılan ya da bölgede bulunan kedi ve köpeklerin sahiplendirildiğine dair duyumlar almaktayız.

Deprem bölgesinde enkazdan çıkarılan hayvanların sahipleri ile ilgili bilgilere ulaşılmadan sahiplendirilmeleri hukuken mümkün değildir, sadece geçici sahiplik adı altında hayvanlar koruma altına alınmalı, mikroçipleri olup olmadığı kontrol edilerek sahiplerine ulaşılmaya çalışılmalıdır.

Yasal süreçler de dikkate alınarak, sahiplendirmeden önce bir veteriner hekimin muayenesi ve mikroçip kontrolünden sonra, sahibi bulunamazsa sahiplendirilmesi gerektiğini hatırlatmak istiyoruz.

Herhangi bir hukuki yaptırımla karşılaşılmaması için enkazdan çıkarılan hayvanların hangi enkazdan çıkarıldığı, kime teslim edildiği, fotoğrafları titizlikle kayıt altına alınarak saklanmalı, hayvanların sahiplerine ulaşılamadığı ya da tespit edilemediği durumlarda sahiplendirme işlemleri yapılmalıdır.

Unutmayalım ki bu hayvanların onları seven sahipleri hayatta olabilir ve hayvanlarını bulamayınca canları yanabilir.”

Haber: Türk Veteriner Hekimleri Birliği