25 Kasım Gönüllü Veteriner Hekimler ve Teknikerler Derneğinin Kuruluş Yıl Dönümü

Gönüllü Veteriner Hekimler ve Teknikerler Derneği
25 Kasım 2022’da Bitlisi’in Tatvan ilçesinde kuruldu.

Derneğin kurucu üyeleri; Ömer Selçin, Ömer Atış, Hasan Teker, Rehber Altıntaş, Ferhat Cemiloğlu, Muammer Kaymaz, Efe Yürek’tir.

Gönüllü Veteriner Hekimler ve Teknikerler Derneği, geniş kapsamlı çalışma alanıyla veteriner sağlık alanına odaklanarak Türkiye çapında önemli hedeflere yöneliyor. Veteriner Halk Sağlığı, Veteriner Hekimlik ve Veteriner Teknikerlik alanlarında faaliyet gösteren dernek, geniş bir yelpazede toplumsal ve mesleki konularda çalışmalar gerçekleştirmeyi hedefliyor. Hedefledikleri çalışmalar beş ana başlık altında toplanıyor. 

1- Veteriner Halk Sağlığı

– Yurt çapında zoonoz hastalıklarla mücadele edip halkı bilinçlendirmek. 

– Veteriner hekim ve teknikerlerin donanımlarını arttırmak için eğitimler düzenlemek ve bu eğitimi veren kurum ve kuruluşlarla çalışmalar yürütmek.

– Ülkeyi etkileyen afet ve büyük ölçekli salgın durumlarında aktif rol almak, toplumu bilinçlendirmek.

– Sahipsiz sokak hayvanlarıyla mücadele etmek ve bu sorunların insanı ve sürdürülebilir çözümü için projeler üretmek.

– Vektörlerle mücadele yöntemlerini geliştirmek ve halk sağlığı adına toplumu bilinçlendirmek, bu hususta çalışmalar yapan kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütmek. 

– Gıda güvenliği ve hijyeni çalışmaları yapmak. 

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetinde meydana gelen depremlerde Gönüllü Veteriner Hekimler ve Teknikerler Derneği bölgede aktif çalışmalar yürüttü.

2- Veteriner Hekimlik ve Veteriner Teknikerliği Uygulama Alanında

– Veteriner fakülteleri ve meslek yüksekokullarıyla işbirliği yaparak eğitim sorunları üzerinde çalışmak.

– Mesleki hakların korunması için çalışmalar yapmak, veteriner hekim ve veteriner teknikerlerin toplumsal iş bölümünde hakları olan yerleri ve önemini toplumun diğer kesimlerine gösterip gerekli bilimsel ve yasal savunmalarını yapmak için çalışmak. 

– Veteriner alet-ekipman üretimi konusunda çalışmalar yapmak.

– Veteriner ilaç konularında çalışmalar yürütmek. 

– Ülkedeki hayvansal genetik materyaller üzerinde çalışmaklar yapmak. 

3- Hayvan Sağlığı, Hayvan Refahı, Hayvan Hakları ve Çevre Alanında

– Hayvan hakları ve refahı konusunda gerekli çalışmalar yapmak.

– Çevre kirlenmesi ve bundan zarar görecek olan ülkenin  hayvan genetik materyalinin korunması konusunda çalışmalar yapmak. 

– İnsani kesim usullerinin yaygınlaştırılması için çaba harcamak.

– Hasta ve hasta sahibinin hakları korumak için çalışmalar yapmak.

– Laboratuvar hayvanlarının kullanmı hususunda yasal altyapının oluşturulması ve uygulamanın izlenmesi, yasadışı pet ticaretinin engellenmesi, endüstriyel hayvancılıkta uygulanmakta olan yetiştirme koşullarını dünya standartlarına ve daha insani şartlara getirici çalışmalar yürütmek.

– Hayvan sağlığı konularında her türlü mesleki çalışma yanında, yetiştiricileri, hayvan severleri bilinçlendirme ve hayvan sahibi olmanın güzellikleri yanında sorumluluklarını anlatan çalışmalar yapmak.

– Mezbaha, ahır, çiftlik, hayvansal gıda üretim ve işlek üniteleri gibi konularda gelişmiş standartlarda proje üretmek ve bu projeleri uygulamaya koymak.

4- Yasa ve Yönetmeliklerin Oluşturulması Alanında

– Veteriner hekimlik ve veteriner teknikerleri uygulamaları alanında uygulamada olan mevzuat alt yapısının bilimsel temellere ve ülke gerçeklerine göre yeniden ele alınması için çalışmalar yapmak, öneri ve taslaklar oluşturmak.

-Ülke çapında ve uluslararası süreçte faaliyet alanına giren konularda çalışmalar yürütmek.

-Mesleki mevzuat konusunda çalışmalar yapmak.

5- Diğer Çalışmalar

– Kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları düzenlemek

– Gerekli izinler alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak ve yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul etmek.

– Tüzük amacının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyulan gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurmak ve işletmek.  

– Üyelerin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için lokal açmak, sosyal ve kültürel tesisler kurmak ve bunları teftiş etmek.

– Üyelerin arasında beşeri münasebetlerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konser, balo, tiyatro, sergi, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenlemek veya üyelerin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlamak.

– Uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olmak ve bu kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak.

– Gerekli görülen yerlerde temsilcilikler açmak.

– Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için platformlar oluşturmak.

Bu kapsamlı faaliyetler, derneğin sağlık, sosyal ve kültürel alanlarda etkinlik gösteren bir kuruluş olduğunu göstermektedir. Dernek faaliyetlerini aktif olarak sürdürmekte ve üye alımlarına devam etmektedir.

Kurucu başkanları Ömer Selçin, 1998 yılında Bitlis/Tatvan’da doğdu. Veteriner hekimlik eğitimini Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde tamamladıktan sonra yüksek lisansını aynı üniversitenin parazitoloji anabilim dalında tamamladı. Şişli, Erdek, Van Hayvan Bakımevinde yöneticilik yaptı. Aktif olarak Bitlis Bakımevinde Veteriner İşleri Müdürlüğü görevini yürütmektedir. 

Kaynak: Gönüllü Veteriner Hekimler ve Teknikerler Derneği

Haber: Meltem Merve Sarıdağ
Konya Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi JOURVET Öğrenci Temsilcisi