27 Şubat Kutup Ayısı Günü

27 Şubat, Uluslararası Kutup Ayısı Günü olarak kutlanıyor. Bu özel gün, kutup ayılarının yaşam alanları olan Arktik’in ve tüm dünyanın geleceğine dikkat çekmek için bir fırsat sunuyor. Kutup ayıları, doğanın en büyük ve en etkileyici yaratıklarından biri olup, ancak insan faaliyetleri nedeniyle yaşam alanlarını kaybetme tehlikesi altındalar. Gelin, bu özel gün vesilesiyle kutup ayılarının geleceğini koruma çağrısına hep birlikte kulak verelim.

Kutup ayıları, soğuk kuzey kutbunun karlı sahillerinde ve buzullar üzerinde yaşayan ayı türlerindendir. Ancak, küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi insan kaynaklı faktörler, bu muhteşem yaratıkların yaşamını tehdit etmektedir. Deniz buzunun erimesi, avlanmalarını zorlaştırıyor ve yaşam alanlarını giderek daraltıyor. Bu da kutup ayılarının yiyecek bulma güçlüğü çekmesine ve nesillerinin devamını sağlamakta zorlanmalarına neden oluyor.

Polar Bears International’ın öncülüğünde kutlanan bu gün, kutup ayılarının karşı karşıya olduğu zorluklara ve onların korunması için yapılan çabalara dikkat çekmek için önemli bir platform sağlıyor. Bilim insanları, korumacılar ve gönüllüler, kutup ayılarının geleceğini güvence altına almak için bir araya gelerek çalışmalarını sürdürüyorlar. Ancak, bu çabaların etkili olabilmesi için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor.“

Doğal ortamında yaşayan kutup ayısı sayısının 31.000’den az olduğunu biliyor muydunuz?

Kutup ayılarının avlanmak, beslenmek ve dinlenmek için kullandıkları buz kütleleri, iklim değişikliği nedeniyle endişe verici bir hızla eriyor. Deniz ortamındaki zehirli kimyasallar ve kirlilik, Kuzey Kutbu’nda artan petrol ve gaz araştırmaları gibi endüstriyel faaliyetler kutup ayılarının sağlığını ve geleceğini tehdit ediyor! Rüzgar ve akıntıların etkisiyle incelmiş buzun sürüklenmesi, kutup ayılarının tanımadıkları bölgelere taşınmasına sebep olabileceği gibi, onları yüzen bir buz kütlesi bulmak için açık denizde uzun süre yüzmeye ya da kuru toprağa dönmeye zorlayabiliyor.

Kutup ayılarının hayatta kalması ve yavrularını büyütmesi kutup buzullarının varlığına bağlı! WWF küresel ölçekte kutup ayılarının yuvalarını, beslenme bölgelerini ve göç yollarını tespit ederek bu alanları koruma altına almaya çalışıyor.”2

Bizler de, bu özel gün vesilesiyle kutup ayılarının karşı karşıya olduğu tehditlere ve onların korunması için yapılan çalışmalara destek olmalıyız. İklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek için sürdürülebilir yaşam alışkanlıkları benimsemeli ve doğal yaşam alanlarını korumak için çaba göstermeliyiz. Ayrıca, kutup ayılarına ve diğer tüm canlılara yönelik bilinci artırmak için çevremizde farkındalık oluşturmalı ve koruma çabalarına destek vermeliyiz.

Unutmayalım ki, kutup ayılarının geleceği bizimle bağlantılıdır ve onların hikayesi, bizim hikayemizdir. Gelecek nesillerin de bu muhteşem hayvanları görebilmesi ve kutupların beyaz güzellerinin varlığını sürdürebilmesi için hepimiz üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz.

Haber:
Esra Ekinci
Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi JOURVET Öğrenci Temsilcisi
Pelin Aravi
Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi JOURVET Öğrenci Temsilcisi

Kaynak:
1- Polar Bears International, Accesed February 20,2024. https://polarbearsinternational.org/
2- Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), Kutup Ayısı Evlat Edinin, Accesed February 20,2024. https://destek.wwf.org.tr/kutup-ayisi-evlat-edinin  
3- Fotoğraf: Dick Hoskins: https://www.pexels.com/tr-tr/fotograf/yirtici-hayvan-hayvan-fotografciligi-yetisme-ortami-vahsi-hayvan-6642081/