Bütünsel (Holistik) Veteriner Hekimlik; Evcil Hayvanları İyileştirmenin Doğal Yolları

Günümüzde evcil hayvan sahipleri, onların sağlığına en iyi şekilde bakmak için geleneksel tedavilerin yanı sıra doğal ve bütünsel yaklaşımlara da ilgi göstermektedir. Bütünsel veteriner hekimlik, evcil hayvanların sağlığını iyileştirmek ve korumak için doğal yöntemler kullanarak bütüncül bir yaklaşımı benimseyen bir disiplindir. Bütünsel veteriner hekimlik, optimum sağlığa ulaşma ve hastalığın temel nedenlerini ortadan kaldırma yaklaşımında hastanın tüm bedenini, zihnini ve ruhunu dikkate alan bir şifa şeklidir. Bütünsel yaklaşım naziktir, minimal düzeyde invazivdir ve hastanın duygularını, refahını birleştirir. Bütünsel düşünme sevgi, empati ve saygıya odaklanır. Kapsamda muayene ve uygun testlerden sonra bütünsel bir veteriner hekim her hasta için geleneksel veya tamamlayıcı tedavilerin en iyi kombinasyonunu seçecektir. Bütünsel veteriner hekimler sıklıkla ilaç ve cerrahi gibi standart tedavileri bütünsel yöntemlerle harmanlamaya çalışırlar. Bütünsel veteriner hekimler en son gelişmeden haberdar olurlar.

Bütünsel yaklaşımlar başlığı altında değerlendirebileceğimiz uygulamaların bir kısmı şunlardır:

Beslenme: Evcil hayvanların sağlığı, büyük ölçüde beslenmelerine bağlıdır. Bütünsel veteriner hekimlik, dengeli ve doğal bir diyete önem verir. Organik ve tamamen doğal içeriklere sahip besinlerle desteklenen sağlıklı bir beslenme planı, evcil hayvanların bağışıklık sistemini güçlendirir ve genel sağlık durumunu iyileştirir. Hazır gıdalardaki katkıların zararları, gıdaların işlenmiş olmasının oluşturduğu olumsuz özellikler bilinmekte ve bunun için tümüyle doğal besleme özendirilir. Kaliteli ve dengeli besleme ,genel sağlığın temelidir. Beslenme, hastalıkları önleme veya tedavi olarak kullanılabilir. Ancak “herkese uyan tek tip” bir diyet yoktur ve bütünsel veteriner hekimler evcil hayvanlara, yaşam tarzlarına ve sahiplerinin bütçelerini en uygun diyeti  belirlemek için çaba harcarlar.

Homöopati: “Benzer benzeri iyileştirir” ilkesine dayalı bir enerji tıbbi çeşididir. Sağlıklı bir bünyede hastalık belirtisine yol açan bir maddenin belirli yöntemlerle dinamize edilerek sulandırılması koşuluyla aynı hastalık belirtilerini taşıyan hasta birisine verildiğinde onu sağlığına kavuşturması prensibidir. 200 yılı aşkın geçmişi olan bu tedavi yöntemi bitki, mineral, virüs, bakteri veya hayvansal maddelerden oluşturulan remedilerin kullanılmasıyla uygulanır. Kişiye özel ve bütüncül bir destekleyici tedavi yöntemidir. Homöopat veteriner hekim hastanın geçmişini inceleyerek onların fiziksel, zihinsel, duygusal olarak iyileşmelerini sağlamak için en uygun remediyi seçer ve hastasının probleminin sebebini ortadan kaldırarak tedavi uygular. Böylece gerçek tedaviyi oluşturmuş olur.

Akupunktur: Akupunktur vücut yüzeyindeki akupunktur noktaları aracılığıyla sinir sistemini uyararak ağrıyı hafifletmeye ve organ sistemlerinin fonksiyonlarinı iyileştirmeye yönelik uygulanan bir tekniktir. Noktalar ince iğneler, terapötik lazer veya basınçla uyarılır. Akupunktur Çin’de 3500 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır ve dünya nüfusunun dörtte birinin ana tedavi yöntemidir.

Aromaterapi: Aromaterapi, bitkilerden elde edilen aromatik esansiyel yağların fiziksel ve psikolojik iyilik hali için terapötik dozlarda kullanılmasıdır. 5000 yıllık geçmişi olan aromaterapinin her türlü hastalığın tedavisinde kullanımı mümkündür. Bilimsel aromaterapinin uygulanması için konuyu bilen veteriner hekimlerin uygulaması çok doğru olacaktır.

Çiçek Esansları (Bach çiçekleri terapisi): İngiliz doktor Edward Bach tarafından 1930 yılında geliştirilmiş bir şifa yöntemidir. Edward Bach sağlıklı olmak demek, ruhumuzla uyum içinde olmak demektir felsefesinden yola çıkarak fiziksel her rahatsızlığın temelinde ruhsal bir bozukluk yattığını düşünerek bu terapi yöntemini geliştirmiştir. Kendisi de bir homöopattır. Bu öğretinin üzerine 38 çiçeğin özünü kullanarak yeni bir tedavi şekli geliştirmiştir. Bu çiçek özleri; korku, belirsizlik ,ilgisizlik, yalnızlık, cesaretsizlik, bilinen şeylerden korkma, bilinmeyenlerden korkma gibi duygu durumlarının düzeltilmesinde kullanılır.

Biyorezonans: Biyorezonans tedavisi, bir cihaz eşliğinde yapılan destekleyici bir tedavidir. Bütün canlıların organları, hücreleri belli frekanslarla salınım halindedir. Her şey normalken belli düzeyde frekansa sahiptirler. Bu frekanslar bilinir. Cihaz, bozulmuş frekansları yani normal olmayan frekans düzeylerini saptayarak o sistem veya organda problem olduğunu bildirir. Bozulmuş frekansın düzeltilmesi felsefesi üzerine çalışan Biorezonans cihazları günümüzde oldukça yaygın kullanılmakta ve veteriner hekimliği alanındaki kullanımı da giderek artmaktadır. Bu cihaz yardımı ile enfeksiyöz hastalıklar tedavi edilebilmektedir. Cihaz psikiyatrik hastalıkları ve metabolizma hastalıklarının tedavisinde de güvenle kullanmaktadır.

Bütün bu yöntemlere ek olarak osteopati, kök hücre tedavisi, lazer tedavisi, bitkisel tedaviler, manuel terapiler gibi doğal tedavi yöntemleri evcil hayvanların sağlığını iyileştirmek ve yaşam kalitesini artırmak için kullanılan bütüncül yöntemlerin bir kısmıdır.

Böylesine kapsamlı ve güncel bir konu olan bütünsel veteriner hekimlikle ilgili genel bir bakış açısı sunmaya çalıştığım bu yazı,  umarım genç meslektaşlarıma yeni bir pencere olur.