Kurban Bayramı öncesi vatandaşları uyaran Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ahmet Baydın, kurbanlık hayvanların seçiminden kesimine kadar dikkat edilmesi gereken hususları anlatarak, halk sağlığının korunması ve zoonoz hastalıkların önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasının önemine vurgu yaptı. Basın açıklamasının tam metni şu şekilde;
Bilindiği üzere Kurban Bayramı 16.06.2024’de başlamakta ve 4 gün sürmektedir. Bu dört günlük süreç içerisinde dini vecibelerini yerine getirmek isteyen vatandaşlarımızın alacakları kurbanlık küçükbaş ve büyükbaş hayvanların yaş tayini, kurban olup olamayacağı, sağlıklı olmaları ve usulüne uygun kesilerek ekonomik kayıpların önüne geçilmesi, insan sağlığını doğrudan etkileyen zoonoz hastalıkların tespit edilerek, güvenilir gıdanın tüketime sunulması halk sağlığı açısından önem arz ettiğini dile getirdi.
Biz Veteriner Hekimler; Kurbanlık hayvanların kesim öncesi muayenelerini, kesim sırasında hijyenik ortamda, hayvan refahına uygun olarak kesimlerinin yapılması ve et muayenelerini titizlikte yapmaktayız dedi.
Vatandaşlara kurbanlık seçimleri içinde uyarılarda bulunan Baydın, tüyleri parlak, hareketli hayvanları tercih etmeleri gerektiğini ifade ederek, hayvan satış ve kesim yerlerinde görevli Veteriner Hekimler olacağını, herhangi bir şüphede Veteriner Hekimlerden yardım alabileceklerini söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü;
Hayvanların nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili önemli sorunları da beraberinde getirmektedir. İnsanlarda görülen hastalıkların % 60’ı hayvan kökenlidir. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin de % 90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından, kesilen hayvanın sağlıklı olması önemlidir.
Kurbanlık hayvanlar, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonu´nca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden alınmalıdır. Buraların dışındaki yerlerden kurban alınmamalıdır.” Kurbanlıkların gebe olmaması ve büyükbaş hayvanların 2 yaşından, küçükbaş hayvanların ise 1 yaşından küçük olmaması gerekmektedir. Hayvanın besi durumu iyi olmalı, yeni doğum yapmış olmamalı, tüyleri karışık ve mat olmamalı, pis kokulu ishal ve burun akıntısı olmamalı, çevreye karşı aşırı tepkili veya duyarsız olmamalı, iştahının iyi olması, yem ve suyu yemesi gerekmekte, topallık olmamalıdır. Aşırı zayıf olmamalıdır. Üretimin devamlılığı açısından dişi damızlık hayvan kesimi tercih edilmemelidir.
AVHO Başkanı Ahmet Baydın, Vatandaşlarımız “Veteriner Hekim kontrolündeki hayvanları tercih etsinler” dedi.
Büyükbaş hayvanlarda hayvanın Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde olduğunu gösteren küpe, pasaport, Veteriner Hekim tarafından muayene edildiğini gösteren sevk raporu (hayvanın sağlıklı olduğunu, bulaşıcı hastalıklardan ari olduğunu, her türlü aşısının yapılmış olduğunu gösterir). Küçükbaş hayvanlarda kulak küpeleri, pasaportları ve sevk raporları aranmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan ‘’TARIMCEBİMDE’’ aplikasyon uygulaması sayesinde hayvanın kulak küpe numarası ile hayvana ait ırk, yaş, cinsiyet, sahibi, uygulanan koruyucu aşılar vs gibi bilgilere ulaşabilirler. Kulak küpesi olmayan hayvanlar alınmamalıdır.
Zoonoz (hayvandan insana geçen hastalıklar) hastalıkların gündemde olduğu şu zamanlarda, kurban kesme işleminin belediyelerin izin vermiş olduğu kurban kesme alanlarında, Tarım ve Orman Bakanlığından Onaylı kesimhanelerde ve görevli kasaplar tarafından kesilmesine dikkat etmeliyiz ve kesim sırasında ya da kesim sonrasında ette veya diğer organlarda şüpheli bir durum gördüğünüzde kesim alanındaki görevli Veteriner Hekimi’nden yardım istenmeli ve gerektiğinde tutanak tutturulmalıdır.
Kurban etini sıcak halde kapalı kaplara, poşetlere konularak bekletilmemeli, dinlendirme halinde dahi üst üste istiflenerek bekletilmemelidir. Bu uygulamalar etlerin hızla bozulmasına sebep olabilir. Kurban eti kesilir kesilmez dinlendirilmeden buzdolabına veya dondurucuya konulmamalıdır. Et öncelikle serin bir yerde dinlendirilmeli, küçükbaş hayvan karkası 4 saat, sığır ise 8-10 saat dinlendirilmeli, normal parçalama bundan sonra yapılmalıdır.
Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekte olup normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 12 saattir. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir.
Kesimde ortaya çıkan kan, dışkı, atık ve artıklar ortalık yerde bırakılmamalı, rastgele etrafa atılmamalı, göl ve akarsulara, kanalizasyonlara karıştırılmamalıdır. Atıkları hayvanların yemesine ve çevreye yaymasına izin verilmemeli, derin çukurlar açılarak gömülmelidir.
Unutulmamalıdır ki, hayvanlardan insanlara geçen ve zoonoz olarak ifade edilen birçok hastalık etkeni, bu atık ve artık maddelerle insanlara bulaşmaktadır.
Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası olarak; Tüm Müslüman âleminin Kurban Bayramını kutlar, sevdiklerinizle beraber sağlıklı ve huzur içinde geçirmenizi dileriz.
Sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle…
Haber: Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası