Kurban etlerinin sağlıklı tüketimi ve sağlıklı muhafazası

Kurban bayramında kesimi yapılan kurbanlıklarımızda gıda güvenliği kapsamında hijyen kurallarına uyumlu etler elde etmeli, sağlıklı koşullarda muhafazasını ve tüketimini sağlamalıyız.

Bunu sağlayabilmek için de sağlıklı hayvan tedariği ardından hijyenik koşullarda kesimi yaptırdığımızdan emin olmalıyız.

Kesim sonrası en çok dikkat edilmesi gerekenlerden biri etin olgunlaşması dediğimiz kurbanlık hayvanlardan elde edilen etlerin en az 12 saat buz dolabında dinlendirildikten sonra tüketilmesidir.

Bekletilmeden tüketilen etler sindirimi zor olacağı için mide ve bağırsak rahatsızlıklarına sebep olacaktır. Bunun önüne geçebilmek için; kesimi yapılan ve Veteriner Hekim kontrolü sonrası tüketimine onay verilen sağlıklı kurban etlerinizi hızlıca +4 dereceye kadar soğutmalı ve 12-24 saat dinlendirmeliyiz.

Uygun dinlendirme sonrasında etlerimiz olgunlaşmış olacaktır ve tüketime hazırdır. Tüketim esnasında dikkat etmemiz gereken hususlardan biride pişirme esnasında merkezi sıcaklık dediğimiz etin en iç noktasının en az 72 dereceye kadar ısınmasını sağlamalıyız.

Tüketimini yapmayacağınız etleri ise uzun süre saklayabilmeniz için şoklama(dondurma) yada kavurma yaparak daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Donduracağınız etler her kullanımda ihtiyacınız olan miktarlarda (200-300 er gr lık) buzdolabı poşetlerinde ufak ebatlara ayırarak buzluğunuzda muhafaza edebilirsiniz.

Eğer etleri pişirerek dondurma yapacak iseniz ya haşlama yada ızgara yöntemi ile merkezi sıcaklığı 72 dereceye getirme kuralına tam uyarak pişirdikten sonra en az 12 dereceye kadar hızlıca soğutmalı ve ardından 4 dereceye kadar buzdolabının artı bölümünde soğuttuktan sonra tüketilecek miktarlarda ufak boyutlara bölünüp dondurucuya kaldırılmalıdır.

Uygun koşullarda saklama süreleri özet tablo aşağıdaki gibidir.

Dondurulmuş ürünlerde tüketim öncesi dikkat etmemiz gereken en önemli konulardan biride ürünlerimizi dondurucudan çıkarınca çözünene kadar buz dolabının artı bölmesinde bekletmeliyiz. En önemli hususlardan biride mikrobiyal bir bulaşma ve zehirlenme yaşamamak adına çözündürülen etlerimizi kesinlikle tekrar doldurmamalıyız.

Kurban Bayramınızı kutlarım.