JOURVET 5. Yıl Dönüm Sohbeti (Video)

JOURVET’in kuruluşunun beşinci yıldönümü olan 12 Haziran 2024 tarihinde X (Twitter) platformunda bir sohbet etkinliği düzenlendi. Etkinliğin moderatörlüğünü Veteriner Cerrahi/Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Ayşe Yazıcı üstlendi. Yazıcı, etkinlikte JOURVET kadrosundaki köşe yazarlarından, akademisyen veteriner hekimlerden ve öğrenci temsilcilerinden bahsetti.

Yazıcı, görüşlerini almak için ilk soruyu Veteriner Hekim Ruken Bilici‘ye yönelterek JOURVET ile nasıl bir araya geldiklerini sordu. Bilici; “İlk zamanlarda Telegram gruplarında KPSS sınavları açıklanıyordu ve sonuçlar konuşuluyordu. İlk kez sınav için moral odası açıldı. Sonrasında JOURVET’e bizzat ulaştım ve beraber yayınlar açtık. Neden atama istiyoruz, devletin neden veteriner hekimlere ihtiyacı var, çalışma alanlarımız neler gibi konular konuşuldu. İlerleyen zamanlarda alanında uzman hocalarımızı çağırıp sektör tanıtımları yaptık. Bizim hikayemiz bu şekilde başladı ve devam etti. JOURVET’in veteriner hekimlerin sesi olması çok güzel, çok gurur verici.” dedi.

Söz alarak JOURVET’in kuruluşuna değinen Veteriner Hekim Erdem Bayhan; “Gazeteci eşim Elif Ünlütürk Bayhan ile hobi amaçlı başladığımız YouTube yayınlarına, eşimin mesleği sebebiyle haber formatı ile devam ettik. 12 Haziran 2019 tarihinde Elif Ünlütürk Bayhan adına Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yaptık ve başvuru tarihi JOURVET’in kuruluş günü olarak belirledik.” dedi.

Yazıcı, Siirt Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ayfer Fındık Pakrooh’a görüşlerini sordu. Pakrooh; “Beşeri Embriyolog olarak çalışıyordum. Sonra Veteriner Fakültesinde akademisyen olup Twitter’da da aktif olmaya başladım. Twitter’dan önce seninle ve sonrasında JOURVET ile tanıştım. Yaklaşık olarak bir buçuk yıl oldu. JOURVET’e teşekkür ederim. Elif Hanımın gazetecilik kimliği olmasaydı muhtemelen mesleğimizin gazetecilik tarafı gelişmeyecekti. Çok mutluyum, çok güzel bir iş ortaya çıkarmışsınız.” dedi.

Sohbet odasına katılamayan Veteriner Hekim Cengiz Taş bir mesaj gönderdi. Mesajda; “Veteriner hekimlikte sektörle haberleşme açığını kapattınız, iyi ki varsınız.” dedi.

Türk Tarım Orman-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Veteriner Hekim Yusuf Özkan programda, “Öncelikle beşinci yılınız kutlu olsun. Çok iyi işler çıkarıyorsunuz. Nice beş yıllar görmenizi temenni ederim. Biz Veteriner Hekimler olarak hep kendi içimizde konuşuyoruz. Siyasilerden ve ünlü kişilerden yayınlara konukların çağrılması etkinliği artıracaktır.” dedi.

Yazıcı, Veteriner Hekim-Sen Genel Başkanı Veteriner Hekim Elif Budak Mutluer‘e sendikanın kuruluşu ve JOURVET hakkındaki düşüncelerini sordu. Mutluer; “JOURVET sayesinde mesleğimizin sosyal medyanın gücü ön plana çıktı ve etkinlikler sonrası mesleki kazanımlarımız arttı. Hekimlerin bir araya gelmesiyle farkındalık yaratıldı. JOURVET sayesinde kamuoyu veteriner hekimlerin neler yaptığını gördü. Haber kanalı eksikliğini kapattığınız için teşekkür ederim. Kamu Veteriner Hekimlerinin bir araya gelmesinde JOURVET’in büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. Aslında kurduğumuz sendikanın temelinde de bu sağlanan birliktelik var. Bu yüzden JOURVET çok önemli. Mesleki sorunlarımız için beş dakikasını bile ayıran herkes benim için çok değerli. Ben her desteği vermeye hazırım.” dedi.

Zafer Partisi Hayvancılıktan Sorumlu Başdanışmanı Veteriner Hekim Hüseyin Solak kendisine moderatör tarafından yöneltilen “Siyasi tarafta JOURVET biliniyor mu? Doğru bilgiyi araştırma noktasında sitemize bakıyorlar mı?” sorularına şu şekilde cevap verdi; Solak, “Biz bir şey araştırmak istediğimizde JOURVET’in sosyal medya mecralarından faydalanıyoruz. Ben de mesleki gelişmeleri takip etmek için bakıyorum,” dedi. Yazıcı’nın yönelttiği “Siyasi partiler neden bizden uzak?” sorusuna ise Solak şu yanıtı verdi; “Siyasi partiler hitap edilen kesime bakıyor. Siyasi partilerde mesleki birlikteliğin olduğuna dair bir algı yok. Birliğin güçsüz olduğunu görüyorlar, bunu değiştirmemiz gerekiyor. Mesleğimiz için elimizi taşın altına koymalıyız.” dedi.

Programın devamında moderatör Dr. Ayşe Yazıcı, Veteriner Hekim Caner Alıç‘a görüşlerini sordu. Alıç; “JOURVET’in mesleğe katkıları tartışılmaz. Son 5 yılda Gazeteci Elif Hanım ile birlikte inanılmaz yol kat ettiler. Ancak bundan sonra JOURVET’in daha da profesyonelleşmesi gerek. Bir altyapı ve ağ varken bu ciddi etkileşim ile kurumsal hayata geçirilmeli. Daha fazla kişi mesleğimizden haberdar olmalı. Yazılı ve görsel basında bizi temsil eden tek oluşum JOURVET. Her ildeki veteriner hekimler olumlu veya olumsuz gelişmeleri JOURVET’e aktarmalı. Türkiye ve Dünya bunlardan haberdar olmalı. Özlük hakları ile ilgili bir çatı altında toplanıp sesimizi daha gür çıkarmalıyız. JOURVET Kamu Veteriner Hekimleri Platformunda da tamamen bağımsız ve tarafsız şekilde, çatısı Veteriner Hekim olacak şekilde çalışmalar yürüttü. Bu kapsamda da JOURVET’e teşekkür ederim.” dedi.

Etkinliğin ilerleyen dakikalarında moderatör Yazıcı, Köpek Eğitici Eğitmeni Dr. Veteriner Hekim Gürbüz Ertürk‘e JOURVET’in kendisi için ne ifade ettiğini sordu. Ertürk; “Öncelikle bütün katılımcıları saygı ve sevgiyle selamlıyorum. JOURVET büyük bir özveriyle kurulmuş mesleğimizin ve sektörün sesi. Sevgili Erdem ve Elif Hanım’a teşekkür etmeden geçemeyeceğim, koşulsuz onların emekleri ve çok büyük çabaları var. Bende yazabildiğim kadar köşe yazısı yazmaya çalışıyorum. Beşinci yılı kutlu olsun. JOURVET artık mesleğin her şeyi olacak bundan kuşkum yok. Sektörden haber vermenin ilerisinde mesleğimize çok büyük katkılar yapıyor. Geleceği genç kuşaklar şekillendirecek ve JOURVET tam da bu noktada her fakültede temsilcilerine özel eğitimler veriyor. Ben de genç meslektaşlarımın hayatına dokunma fırsatı buldum. Binlerce kez teşekkür etsem az, iyi ki JOURVET var.” dedi.

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Aslım; “JOURVET’e teşekkür ederim. Umarım 10 yıl sonra da beraber oluruz. Ben de etik ve deontoloji alanında elinden gelen emeği vermeye hazırım. Mesleğimizin sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyoruz. Politikanın içinde olmalıyız ama meslek öncelikli hareket etmek çok daha faydalı olacaktır.” dedi.

İlerleyen dakikalarda JOURVET Öğrenci Temsilcileri söz alarak düşüncelerini belirtti. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi JOURVET Öğrenci Temsilcisi Efe Tuğran Koçer; “Hepimizin çıkış yolu aynı, organizasyon üzerinde bir olmaya çalışıyoruz. Bu konuda sıkı çalışmaya gayret ediyoruz. Öğrenci temsilcileri olarak büyümeye devam ediyoruz.” dedi. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi JOURVET Öğrenci Temsilcisi Meltem Merve Sarıdağ; “Buradan JOURVET’e bizi hem yaşıtlarımızla hem meslek büyüklerimiz ile bir araya getirdiği için teşekkür ederim. Çeşitli eğitimlerle bizi geliştirmeye çalışması büyük bir katkı. Her şey için teşekkür ederim. Ağın büyümesinin zamanla olacağına inanıyorum. Mesleğimde aktif olmayı, farklı şeyler yapmayı seviyorum. JOURVET bunun için biçilmiş kaftan. Çünkü okuldan mezun olduktan sonra da katkı sağlamak istersek JOURVET ile devam edebiliyoruz.” dedi.

Etkinlikte JOURVET’in nasıl kurulduğu ve kurulma süreci dinleyicilere aktarıldı. Oldukça verimli geçen ilk beş yıl hakkında yapılan çalışmalar anlatıldı. Pandemi sürecinde JOURVET’in gelişim aşamaları oldukça hızlandı ve bir ivme kazandı. Türkiye’nin her yerinden veteriner hekimlik mesleği ile ilgili haberler yayınlandı ve ilgiyle hem mesleği icra edenler tarafından hem de evcil hayvan sahipleri tarafından takip edildi ve edilmeye devam etmektedir.