Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi VHO; “KİMSEYİ GERİDE BIRAKMA”

KARS, ARDAHAN, IĞDIR BÖLGESİ VETERİNER HEKİMLERİ ODASI BAŞKANLIĞININ 16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ( FAO ) nün kuruluş tarihi olan 16 Ekim tarihi Dünya Gıda Günü olarak kutlanmakta olup 2022 yılı teması; “Kimseyi Geride Bırakma” olarak belirlenmiştir.

Dünya Gıda Günü’nün amacı; Dünya üzerindeki yetersiz ve dengesiz beslenmeye, açlığa dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak ve devletleri, kurum ve kuruluşları harekete geçirmektir.

Yeryüzündeki tüm canlıların yaşamsal faaliyetlerinin devam edebilmesinin ilk ve temel şartı olan beslenme, günümüzde bölgelere göre farklı boyutlarda kendini göstermeye devam ediyor. Dünyanın bazı bölgelerinde açlık temel hayati bir sorun iken, bazı bölgelerde ise sağlıklı beslenme tartışılıyor. 

Dünya Gıda Programına göre 828 milyon insan yatağa aç girmekte, dünya genelinde 3 milyardan fazla insan sağlıklı beslenememektedir. Bu neredeyse toplam nüfusun yüzde 40’ını oluşturmaktadır.”

Sürdürülebilir bir gıda sisteminin uygulanması dünya üzerinde yaşamın varlığının sağlıklı ve üretken bir biçimde devam edebilmesi için olmazsa olmaz niteliktedir. Global iklim değişikliği, kuraklık, hızlı nüfus artışı, göçler, israf ve zoonotik hastalıklar gıda üretimi ve tüketiminin önündeki başlıca risklerdir. Dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyar, Türkiye nüfusunun 2039 yılında 99,7 milyon olması beklenmektedir. 

Her insanın sağlıklı ve yeterli beslenme hakkına sahip olduğu inancını paylaşıyoruz. Gecikmeden alınacak tedbirler ile gıda üretiminde sürdürülebilir, erişilebilir ve adil bir sistemin hayata geçirilmesi sonucunda açlığın, Dünya ve Türkiye gündemden çıktığı bir geleceğin umuduyla çiftçilerimizin, üreticilerimizin, veteriner hekimlerin ve milletimizin 16 Ekim Dünya Gıda Gününü kutluyoruz.

Ercan ÖDÜL
Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı