“Erken Teşhis ile Buzağılar Ölmesin Projesi” lansman toplantısı Sorgun’da düzenlendi

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Sorgun İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Yozgat Veteriner Hekimler Odası iş birliği ile Erken Teşhis ile Buzağılar Ölmesin Projesi lansman toplantısı Sorgun’da düzenlendi.

Düzenlenen toplantıya Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, KOP İdaresi Tarımsal Kalkınma Dairesi Başkanı Ümit Yorgancılar, Bozok Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Zafer Gönülalan, Yozgat Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Faruk Anteplioğlu, Sorgun İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Canbolat ve
Proje Eğitimi Katılımcıları Doçent Dr. Akın Kırbaş, Doçent Dr. Hüsamettin Ekici, Dr. Öğretim Üyesi Seçil Sevinç Temizkan, Veteriner Hekim Murat Gökçe katıldı.

Yozgat Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Faruk Anteplioğlu lansmana dair yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Projenin amacı olarak ilimiz genelinde yıllık 20 binden fazla buzağı ölmektedir. Bu rakam milli gelirimize 200 milyon lira olarak yansıtmaktadır. Avrupa genelinde buzağı ölüm oranı %3-4 iken ülkemizde %15-20 oranındandır. Projemizde temel amaç Klinisyen veteriner hekimlere dağıtılacak olan ishal tanı kitleri ile Buzağıların ishal sebepleri net tespit edilip tedavide başarı oranı artırılacaktır. Bu sebeple Sorgun, Sarıkaya, Saraykent ve Akdağmadeni ilçelerde Klinisyen veteriner hekimlere toplam 4 bin test kiti dağıtılacak ve hastalık etkenleri konusunda hastalık haritası çalışması yapılacaktır. Oluşturulan hastalık haritası köy köy görülen buzağı ölümlerinin hangi sebepten olduğunun tespit edilip, bu hastalıklara karşı henüz hastalık oluşmadan nasıl engellenebilir bu konuda çalışmalar yapılacak ve buzağı ölümlerinin önüne geçilmeye çalışılacaktır. Proje vizyonu ve iş birliği açısından Türkiye’de ilk olup, ülke genelinde ilgili kurumlardan tarafından yakından takip edilmektedir.”