Diyarbakır’da kurban denetimleri devam ediyor (Video)

Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı gıda kontrol görevlileri tarafından gerçekleştirilen gıda denetimleri il genelinde aralıksız devam ediyor.

Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden denetimlere dair yapılan açıklama şöyle;

“İlimizde gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” gereği; Diyarbakır halkının Kurban Bayramını daha sağlıklı ve huzurlu bir şekilde geçirebilmeleri için Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü gıda kontrol görevlilerimiz tarafından gerçekleştirilen gıda denetimleri aralıksız devam ediyor.

Kurban bayramı öncesinde özellikle satışı ve tüketimi daha fazla olan tatlı, şeker, çikolata, börek gibi ürünlerin üretim ve satış yerlerinin yanında; et ve et ürünleri üreten işyerleri, kasaplar, şarküteriler,  marketler, lokanta-restoranlar, dönerciler ve diğer toplu tüketim iş yerlerine yapılan denetimler yoğunlaştırıldı. Üretim, toplu tüketim ve satış yerleri için yapılan bu denetimlerde; hijyen koşulları, kullanılan hammaddeler, ürünlerin son tüketim tarihi ve ürünlerin muhafaza koşulları sıkı bir şekilde denetleniyor. 

Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde çalışan “Gıda Kontrol Görevlilerinin” risk esasına göre yürüttüğü denetim faaliyetleri kapsamında periyodik olan denetimler, artan tüketim ve vatandaşların güvenilir gıdaya erişimini sağlamak amacıyla, tatlı üretim ve satış yerlerine yönlendirildi. İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, İl Müdür Yardımcısı Mehmet Hüseyinoğlu, Gıda ve Yem Şube Müdürü Şahin Üstün ve 115 Gıda Kontrol Görevlisinin katılımıyla denetimler gerçekleştirildi.

İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar; “Bizim bakanlık olarak yıl içerisinde gıda üreten tüketilen ve satışa arz edilen her türlü yerlerde denetim görevimiz var. Biz bu görevi yıl içerisinde sürekli gerçekleştiriyoruz ama yaklaşan kurban bayramı nedeniyle de bu denetimlerimize biraz daha ağırlık veriyoruz. Özelliklede bayram sürecinde tatlı ve ürünlerinde daha fazla denetim gerçekleştiriyoruz. Bu tür gıdaların üretimlerinde ve tüketime arz edilirken dikkat edilmesi gereken kurallar var, çünkü bunlar sağlık için ciddi tehlikelere yol açabiliyorlar. Bizde bu amaçla denetim görevlerimizi yerine getirmek üzere işletmeleri geziyoruz.  Bu gün bir işletmenin gerekli denetimlerini gerçekleştirdik. Bayram süresince de denetimlerimiz devam edecek. Denetimleri 115 gıda kontrol personelimizle yürütüyoruz. Bunlar tamamen bu konuda eğitim almış gıda mühendisi, veteriner hekim ve ziraat mühendislerinden oluşan uzman ekipler. Devamlı sahadayız, alo 174 gıda hattımız var, burada yaptığımız denetimlerin yanı sıra vatandaşlarımızın görmüş oldukları olumsuz herhangi bir durumla karşılaşmaları halinde alo 174 gıda hattını ücretsiz bir şekilde arayarak denetimlere destek verebilmektedirler. Vatandaşlarımızdan beklentimiz tükettikleri gıdalara biraz daha dikkat etmeleridir. Gıdayı aldıklarında saklama koşullarına dikkat etmeleri gerekir, ürünlerin üzerindeki etiket bilgilerini incelemeleri gerekir. Tavsiye edilen tüketim tarihi veya son kullanma tarihlerini iyi bir şekilde inceleyerek ona göre tüketimi yapmaları gerekir. Olumsuz bir durumla karşılaştıklarında da bize bilgi vermeleri veya Alo 174’ü arayarak suç duyurusunda bulunmaları bizim için yeterlidir. Şikayet eden kişi gizli kalmaktadır ve biz gerekli işlemleri ona göre düzenliyoruz.   Kurban bayramımızın huzurlu bir şekilde geçmesi, tüm vatandaşlarımızın rahat etmeleri için bu denetimleri aralıksız sürdüreceğiz. Ülkemizin, Diyarbakır halkımızın ve bütün İslam aleminin bayramını şimdiden tebrik eder hayırlı bayramlar diliyorum” dedi.

Haber: Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü