Yaralı tilki özgürlüğüne kavuştu (Video)

Bolu’da vatandaşlar tarafından yaralı halde bulunduktan sonra Bolu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne getirilen yaralı tilki, konusu uzmanı veteriner hekimler tarafından gerekli tedavisinin ardından doğal ortamına geri bırakıldı.

Yaban Hayatı – İnsan etkileşimi gün geçtikçe artmakta olup Yaban Hayatı – İnsan çatışmasının azaltılması, hayvanların yaşam alanlarına kısıtlama getirerek ya da canına son vererek değil onların yaşayabileceği korunan alanların ve ekolojik koridorlarının arttırılması ile mümkün olabileceğini dile getiren Bolu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mustafa Gözler; “Çatışmaların yoğun olduğu bölgelerdeki vakalar bilimsel veriler çerçevesinde değerlendirilerek, doğa temelli çözümler geliştirilmelidir.” diyerek sözlerine son verdi.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ve Londra Zooloji Derneği’nin (ZSL) iki yılda bir hazırladığı Yaşayan Gezegen Raporuna göre, son 50 yılda canlı türlerinin %68 azaldığını ifade eden Bolu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nden Uzman Vet. Hekim Dr. Adem Turan yaban hayvanı olmasına rağmen hayatımızın bir çok anında karşımıza çıkan tilkiler için önerilerde bulundu. Bu öneriler arasında en önemli olanı tilkiler ile temasın kısıtlanması gerektiğini ve onlardan bize geçebilecek hastalıklara karşı önlem almamız gerektiğidir.

Yaralı bir tilki bulunması durumunda ise 112 acil çağrı merkezi aranmalı ve en yakın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne bilgi verilmelidir. Böyle bir durumda herhangi bir insan müdahalesi yapılmamasının önemli olduğunu, sessiz bir ortama alınarak uzmanların gelmesi beklenmelidir diye sözlerine devam eden Dr. Adem TURAN; Doğa Koruma Birimine 28.08.2023 tarihinde teslim edilen yaralı tilki, yapılan cerrahi müdahalenin ardından 04.09.2023 tarihinde doğaya geri bırakıldı.

Haber: Bolu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü