Dünya Zürafa Günü

Yılın en uzun günü 21 Haziran’ın Dünya Zürafa Günü olduğunu biliyor muydunuz?

Dünya zürafa günü, bu uzun boylu hayvanların değeri ve nesillerinin tehlikede olduğuna dikkat çekmek için yılın en uzun gününde kutlanmak üzere 21 Haziran 2014’te Zürafa Koruma Vakfı (Giraffe Conservation Foundation / GCF) tarafından Afrika’da başlatılmıştır. 1 Birleşmiş Milletlerin resmi sitesinde takviminde bu günün kendisine yer bulmadığı görülüyor.

Dünya Zürafa Günü, vahşi doğada kalan 117.000 zürafanın neslinin korunması için oldukça önemli. 4

“Bu etkinliği dünya çapında tanıtmak ve bağış toplamak amacıyla GCF tarafından aşağıdakiler gibi çeşitli etkinlikler düzenlendi:

Julian Fennessy, Afrika’da zürafaların korunması üzerine bir konuşmaya ev sahipliği yaptı. Zürafaların korunması konusunda farkındalık yaratmak amacıyla “Jeans4Giraffe” etkinliğini gerçekleştirdi. Sadece kot pantolon veya herhangi bir gündelik kıyafet giyin (mümkünse zürafa desenli) ve Nambian zürafaları adına para toplayın.” 5

Zürafalar Afrika topraklarına özgüdür ve günümüzde sadece 4 farklı tür vardır; Kenya ve Tanzanya sınırında yaşayan Masai zürafası, retiküle zürafa, güney zürafası ve Afrika’nın büyük bir kısmında baskın olan kuzey zürafası bu türleri oluşturur. 2

GCF’ye göre, vahşi doğada sadece yaklaşık 100.000 zürafa kalmıştır, bu da onların yüksek risk statüsüne yaklaştığı anlamına gelmektedir.

Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi’nde, zürafaların listelenmiş statüsü 2016 yılında ‘nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya’ olarak değiştirilmiştir – Afrika’daki zürafa sayısı sadece son otuz yılda yaklaşık %40 oranında büyük bir düşüş yaşamıştır. “1

Zürafalar mega otlayıcılardır. Bitkilerin fazla büyümesine engel olurlar ve ekosisteme düşünüşdüğünden daha fazla katkıları vardır.

“Zürafalar bulundukları ekosistemlerde önemli tohum dağıtıcılarıdır. Otlayarak beslenirken tohumları sindirim sistemlerinden zarar görmeden geçirirler. Bir yerden başka bir yere hareket ettiklerinde, dışkıladıklarında tohumları dağıtırlar. Bu, bitki türlerinin yeniden üremesine ve bitki örtüsünün artmasına olanak tanır, bu da ekosistemlerin dayanıklılığına katkıda bulunur.” 3

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kategorisine girmelerinin en büyük sebebi yasal olmayan; tıbbi, kozmetik ve moda için av ve yerleşim yerlerinin yaşam alanlarını daraltmalarıdır.

Zürafalarla İlgili Farklı Bilgiler

  1. Zürafa kayıtlarının en eskisi Antik Mısır dönemine dayanmaktadır. Geçmiş zamanlarda zenginler mücevherlerini ve kemerlerini zürafaların kuyruk kıllarından dokurlardı.
  2. İlk Kraliyet Zürafası Mısır Firavunu Hatshepsut tarafından kraliyet koleksiyonuna dahil edilmiştir. M.Ö. 1500 — M.Ö. 1400.
  3. Yetişkin bir zürafa 5.5 metreye ulaşabilir.
  4. Tıpkı insanların parmak izlerinin eşsiz olduğu gibi zürafalarında kürk desenleri eşsizdir.

Haber: Duru Elif Baydilli
Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Fakültesi JOURVET Öğrenci Temsilcisi

Kaynak:
1- National Today. ‘’World Giraffe Day’’ Accessed: 18.06.2024
https://nationaltoday.com/world-giraffe-day/  
2- Days Of The Year. ‘’World Girrafe Day’’ Accessed: 18.06.2024
https://www.daysoftheyear.com/days/world-giraffe-day
4- Girrafe Conservation Foundation. ‘’ World Girrafe Day’’ Accessed: 18.06.2024
https://give.giraffeconservation.org/appeal/wgd24/
5- Earth Reminder. ‘’World Girrafe Day’’ Accessed: 21.06.2024 https://www.earthreminder.com/world-giraffe-day/
6- Fotoğraf: Darrel Und: https://www.pexels.com/tr-tr/fotograf/bej-ve-kahverengi-zurafa-795190/