Bursa Veteriner Hekimler Odası adına BursadaBugün Gazetesine açıklama yapan Yönetim Kurulu Üyesi Melike Baysal petshoplarda yasaklanan kedi ve köpek satışlarının internet ortamında devam ettiğini ve bunun yaratacağı sorunlara değindi. İşte röportajın devamı;
Petshoplarda yasaklanan hayvan satışı internet sitelerinde devam ediyor. Peki, hayvanlar internet üzerinden kargoyla mı satılacak? Bursa Veteriner Hekimler Odası’ndan petshoplarda katalog ile satılacağı söylenen hayvanların bakım, beslenme, doğum, doğum sonrası sağlık hizmetleri gibi temel ihtiyaçlarının denetlenmesi gerektiği açıklaması gelirken devletin yeterince veteriner hekim istihdam etmemesinin denetim mekanizmasını mümkün kılmadığı belirtildi.
Petshoplarda kedi, köpek gibi hayvanların satışının yasaklanmasından sonra gözler online olarak yapılan hayvan satışlarına çevrildi.
İnternet sitelerinde hayvanların teşhir edilerek adreslere kargo ile gönderilmesi hayvan severlerin tepkisine yol açıyor. Petshoplarda ise kataloglardan seçilerek yapılan hayvan satışlarının devam edeceği konuşuluyor.
PETSHOPLARDA HAYVAN SATIŞI…
Bursa Veteriner Hekimler Odası adına açıklama yapan Yönetim Kurulu Üyesi Melike Baysal, “14 Temmuz 2021 tarihinde bazı maddelerinde yapılan değişikliklerle yürürlüğe giren 5199 sayılı kanunla birlikte, petshoplarda hayvan satışı yasaklandı. Bu yasaklama sadece kedi ve köpekleri kapsamakta; kuş ve akvaryum balığı satışı yine aynı şekilde devam edecek” dedi.
ONLİNE KEDİ SATIŞI… ONLİNE KÖPEK SATIŞI…
Baysal, “Petshoplarda satılan köpek ve kedilerin bir kısmı çiftliklerden, bir kısmı evlerden, bir kısmı da yurt dışından gelmekteydi. Şimdi bu satışlar katalog üzerinden doğal ortamlarından gerçekleştirişecek.
Camekanların içinde, küçük alanlarda, yoğun ışık altında ve ısı kontrolünün çok mümkün olamadığı yerlerde canlıların bulunması hem insanlık değerleriyle hem ”hayvan refahı ve sağlığı” ile hem de ”hayvan hakları” ile örtüşmeyen bir durumdu. Bu bakımdan petshoplarda hayvan satılamayacak olmasının iyi bir fikir olduğunu düşünebiliriz” diye konuştu.
“YURT DIŞINDAN GETİRİLEN HAYVANLARIN KOŞULLARI HAYVAN REFAHINA UYGUN DEĞİL”
Hayvanların ticari unsur olarak görülmesine atıfta bulunan Baysal, “Türkiye’de hayvan hakları ve refahı henüz istenen düzeyde olmadığı ve hayvanlar aynı zamanda ticaretin bir unsuru olarak görülmeye devam ettikleri için bundan sonraki sürecin onların lehine olacağının hiçbir garantisi yok. Petshoplar kadar çiftliklerde de hayvan refahının tam olarak gözetilebildiği söylenemez. Yurt dışından getirilme şartları da çoğu zaman hayvan refahına uygun değil” şeklinde konuştu.
Baysal sözlerini şöyle sonlandırdı; “Petshoplarda kataloglardan satılacağı söylenen kedi ve köpeklerin yaşam şartları yani dişi köpeklerin gebelik süreçleri, doğum süreci ile sonrası bakım ve beslenme koşulları, yavruların aldığı koruyucu sağlık hizmetleri ne kadar denetlenebilecek bilmiyoruz. Bakanlık, son üç yılda sadece 392 veteriner hekim alımı yaptı. Bu kadar az sayıda veteriner hekimin denetleme görevini yerine getirebilmesi mümkün değil, dolayısıyla bundan sonraki süreçle ilgili kaygılarımız var.”