Kocaeli Üniversitesi ev sahipliğinde; Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Sağlıkta Kalite İçin İnovasyon Derneği (SAKİD) destekleriyle ‘Ulusal Sağlıkta Kalite Forumları’nın sekizincisi düzenlendi. Kocaeli Kongre Merkezi’nde, 21-22 Kasım tarihlerinde düzenlenen USKAF 8’in bu yılki teması “Afet Dönemlerinde Sağlık Hizmetleri” olarak belirlendi.
Program akışı ve konuşmacıları görmek için tıklayınız.
Düzenlenen bu kongreye Tek Sağlık konseptinin saç ayaklarından biri olan Kocaeli Veteriner Hekimleri Odasının davet edilmediğini belirten Kocaeli VHO Başkanı Mehmet Bostancı şu basın açıklamasını yaptı;
“İlimizde gerçekleştirilen ‘Ulusal Sağlıkta Kalite Forumları’ sekizincisinin bu yılki temasının “AFET DÖNEMLERİNDE SAĞLIK HİZMETLERİ” olarak belirlendiğini ve devam ettiğini yerel medyamızdan öğrenmiş bulunmaktayız.
Veteriner Hekimler hayvan sağlığı hizmetlerinin yanı sıra koruyucu hekimlik görevleri ile halk sağlığına hizmet eden meslek mensuplarıdır. Unutulmamalıdır ki sağlıklı hayvansal gıdanın güvenilir bir şekilde halka ulaştırılması Veteriner Hekimler aracılığı ile olmaktadır. 6 Şubat depreminin ilk saatlerinden bugüne kadar Veteriner Hekim sağlık hizmetleri kesintisiz bölgede sürdürülmüştür sürdürülmeye de devam etmektedir. Durum böyle iken ilimizde gerçekleştirilen ‘’AFET DÖNEMLERİNDE SAĞLIK HİZMETLERİ’’ kongresine Veteriner Hekimlere yer verilmemesi Veteriner Hekimler tarafından sunulan sağlık hizmetlerine bakış açısını göstermektedir. Dünyada kabul görülen TEK SAĞLIK düşüncesine de uzak kalmıştır. Deprem bölgesinde yapmış olduğumuz sağlık hizmetlerini kongre aracılığı ile halkımızın bilgisine sunmak isterdik. Fakat kongreden tarafımıza bir davet gelmemesinden kaynaklı yapmış olduğumuz hizmetleri basın aracılığıyla halkımızın bilgisine sunmak isteriz.
İlk günden beri depremin etkilediği illerde örgütlenen Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve 56 Veteriner Hekim Odasına üye veteriner hekimler depremden etkilenen tüm illerde ve bazı ilçelerde organize olmuş ve tedavi merkezleri kurmuştur. Gelen bütün ihbarlar en hızlı şekilde Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen ve afet bölgesinde çalışan gönüllü veteriner hekimlere ulaştırılmıştır. Yaralı hayvanlar için gerek sahada gerekse sahra çadırlarında tedavi edilen hayvanlara acil müdahaleleri yapılmış ve tedavileri için çalışmalar olağanüstü şartlarda devam etmiştir. Mobil Veteriner Sağlık Hizmetleri araçları ile gerekli sağlık hizmeti verilmiştir. Veteriner hekimlerin ilaç ve medikal firmalar ile işbirliği içinde olması, Afet görülen il ve çevre illerde bulunan kliniklerin birer depo görevi görüyor oluşu medikal malzeme ve ilaca ulaşmakta kolaylık sağlamıştır. Gönüllü veteriner hekimler, kurulan whatsapp gruplarına gelen tüm ihbarları değerlendirerek, bulundukları illerdeki Kızılay, AFAD, AKUT ve birçok sivil toplum örgütü ile organize olmuşlar, sağlık hizmeti verirken aynı zamanda arama kurtarma çalışmalarına da destek vermişlerdir. Veteriner hekimlerin deprem bölgesinde tedavi ettiği ve bakım çalışmalarını desteklediği hayvanlar arasında hem sahipli hem sahipsiz hayvanlar hem de büyükbaş ve küçükbaş çiftlik hayvanları yer almıştır. TVHB whatsapp kriz masası grubu oluşturulmuş, Afet.Vet adında bir uygulama ile de TVHB’ye bağlı veteriner hekimlerin, tüm afetlerde kullanabileceği bir haberleşme ve dayanışma platformu oluşturulmuştur.
Bölgede çok sayıda veteriner hekimimiz gönüllü olarak görev almıştır, bazı birimler oluşturulmuştur. Aynı zamanda Kızılay ile de iş birliği halinde olunmuştur. Hem sokak hayvanlarına hem de enkazdan çıkarılan hayvanlara tedavi yardımları yapılmıştır. Ayrıca yetiştiricinin elindeki küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar arasında da yaralananlar vardı. Ahırlar ve ağıllar yıkıldığı için oralarda da sorunlar vardı. Talep geldikçe gidip müdahil olunmuştur. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen arama kurtarma köpekleri vardı, onların da yaralandığında tedavileri yapılmıştır. Farklı şehirlerde sabit yerler kurup oralara mama, tıbbı ilaçlar ve malzemeler koyulmuştur.
Büyükbaş, küçükbaş, kanatlı ve arılar için ihtiyaç olan yemin temini ve özellikle köylere ulaştırılmasında hem Veteriner Hekim Odaları hem de Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordinasyon kurularak ihtiyaçlar giderilmiştir.
Belediyelerimize bağlı Veteriner İşleri Müdürlüklerimizce Veteriner Hekimlerimiz tarafından olası salgın riskine karşın afet bölgesinde bulunan çadır kentleri, okulları, WC’leri ve sosyal yaşam alanlarında ilaçlama çalışmalarını sürdürülmüştür. Ayrıca sivrisinek ve haşerelerin olası hastalık bulaşını önlemek adına Veteriner Hekimlerimiz gerekli ilaçlama çalışmaları ile halk sağlığı çalışmalarına katkı sunmuşlardır.
Çadır kentlerde ve diğer yemek dağıtım alanlarında depremzede vatandaşlarımıza sağlıklı gıdanın ulaştırılması adına Veteriner Hekimlerimiz denetimlerine aralıksız devam etmiştir. Alınan gıda numuneleri çevre laboratuvarlarına gönderilmiş analizleri yapılmıştır.
6 Şubat depremi başta olmak üzere Marmaris yangınları ve Karadeniz sel felaketinde Veteriner Hekimlerimiz başta yaralı hayvanların tedavileri olmak üzere koruyucu sağlık hizmetleri ve sağlıklı gıdanın güvenilir bir şekilde halkımıza ulaştırılmasında önemli rol oynamışlardır. Dün olduğu gibi bugün ve yarın da Veteriner Hekimlerimiz vatanımızın her toprağında gönüllü olarak görevlerini icra edecekler ve takdir beklemeyeceklerdir. Sadece Veteriner Hekimliğinde bir sağlık hizmeti veren meslek grubu olduğunun unutulmaması bizler için yeterli olacaktır.
Mehmet BOSTANCI
Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı”