Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından desteklenen proje ile Bolu İlinde ekosistem odaklı gıda üretimini teşvik ederek agro-ekolojik yönetim sisteminin geliştirilmesi kapsamında Yeniçağa ve Seben İlçelerinde İlçe yöneticileri ve çiftçiler ile istişare toplantıları yapıldı, olası uygulama sahaları ziyaret edildi.
İstişare toplantısına FAO Türkiye temsilcileri, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarımsal Çevre ve Doğa Kaynaklarını Koruma Daire Başkanı Dr. Ali Kılıç ÖZBEK, İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet MURAT, GEF proje koordinatörü, Bolu ili ilgili kurum ve paydaş temsilcileriyle üreticiler katıldı.
Program kapsamında ilk gün Yeniçağa Kaymakamı Nurhalil ÖZÇELİK ve Belediye başkanı Recayi ÇAĞLAR ziyaret edilirken projeden beklentiler ve planlanan çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Sonrasında göl çevresi ziyaret edilerek saha keşfi yapıldı. Saha çalışması sonrası öğretmen evinde üreticiler ile bir araya gelinirken üreticilerin beklentileri ve projenin amacına uygun çalışmaların örtüşmesi açısından istişare yapıldı.
İstişare ayağının ikinci gününde Seben ilçesi ziyaret edilirken Seben Kaymakamı Süleyman BAKAN ve Seben Belediye Başkanı Fatih KAVAK ziyaret edilerek projenin detayları ve beklentiler konuşuldu. Ziyaret sonrası çok amaçlı salonda üreticiler ile bir araya gelinerek projenin asıl amacı ve bu kapsamda beklentiler soru cevap şeklinde devam etti.
İstişare ayağının üçüncü gününde İl Müdürlüğünde değerlendirme toplantısı yapılırken üreticilere ve çevreye maksimum faydanın sağlanabilmesi açısından yol haritası belirlenmeye gayret edildi. Değerlendirme toplantısında konuşan Dr. Ali Kılıç ÖZBEK; “Mümkün olan en kısa sürede projenin hayata geçirilmesi adına paydaşların maksimum düzeyde çaba sarf etmelerinin önemine vurgu yaparken, üreticilerin beklentilerinin de göz ününde bulundurarak rol model olacak bir çalışmaya imza atmalıyız” ifadelerinde bulundu. Ayrıca seçilen lokasyonlar ve üreticilerin ilgisinden de ayrıca mutluluk duyduğunu belirtti.
İl Müdürü İzzet MURAT ise konuşmasında;
“Proje kapsamında Bolu İlimizde yaklaşık 50.000 dekarlık alanda küçük ölçekli tarımsal işletmelerimiz güçlenirken çevreye duyarlı üretim modeli ile tüm paydaşların yanı sıra yaşadığımız dünyanın da kazanacağı bir yapı oluşturulacaktır.
Doğasıyla fark yaratan ilimizde agro-ekolojik üretim modeli ile çevreye duyarlı üretimin yanısıra İlimizin marka değerine de önemli katkı sağlayacaktır. Böylesine önemli bir proje için ilimizin seçilmiş olması bizler için de önemli bir kazanımdır. İl Müdürlüğü olarak gerekli iletişim ve desteği sağlama noktasında gereken ne ise yapmaya hazırız.
Bu ve benzer projelerin uygulanmasında her zaman yanımızda olan sayın valimiz Ahmet ÜMİT beye, bakan yardımcımız Sayın Fatih METİN’e, bakanlığımıza, il özel idaremize ve projelerin uygulanmasında emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma kurumum ve şahsım teşekkür ederim” dedi.
Proje kapsamında toplanan veriler ışığında çalışmalar önümüzdeki aylar içinde start alacaktır. Oldukça verimli bir şekilde geçen toplantılar sonrası aile fotoğrafı çekilirken, toplantılar karşılıklı iyi niyet ve başarı temennileri ile son buldu. Ayrıntılı bilgi, teknik destek, dilek, şikayet, talep ve görüşleriniz için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile irtibata geçebilirsiniz.