Skip to content
Veteriner Hekim Haber Portalı

Veteriner Hekim Haber Portalı

JOURVET – JOURNALIST & VETERINARIAN

Primary Menu
  • Ana Sayfa
  • KATEGORİ
  • KADROMUZ
    • YAZARLAR
    • JOURVET ÖĞRENCİ TEMSİLCİLERİ
  • MEVZUAT
    • KANUNLAR
    • YÖNETMELİKLER
  • KÜNYE
    • HAKKINDA
    • ÖDÜLLER
    • GİZLİLİK POLİTİKASI
  • SUNUMLAR
  • İLETİŞİM

Kurban Eti Nasıl Muhafaza Edilmeli?

Editör 08/07/2022

“Kurban eti ilk 24 saat 0-4 derecede muhafaza edilmeli”

Et ve Süt Kurumunda görevli Veteriner Hekim Hande Altun, kurban seçiminin sağlıklı ve besi durumu iyi olan hayvanlardan yapılması ve kurban etinin kesildikten sonra ilk 24 saat, 0-4 derece aralığında sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi.

Et ve Süt Kurumunda görevli Veteriner Hekim Hande Altun, Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara kurban seçimi ve etin saklanması ile ilgili uyarılarda ve önerilerde bulundu. Altun, kurban kesimi sırasında kesim gerçekleştirilecek alanın öncelikle temiz olmasına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Kesilecek hayvanların veteriner kontrolünden geçmiş olması gerektiğini ifade eden Altun, “Bu alanlar Kurban Bayramı öncesinde hazırlanıp, kesime hazır hale getirilmelidir. Vatandaşlarımız da mümkün mertebe hijyene ve temizliğe özen göstererek kurban kesimlerini gerçekleştirmeliler. Çevreye atık atılmamalıdır. Etlerde herhangi bir bulaş olmamalıdır. Kesim ve parçalama işlemleri mümkün olduğunca hızlı ve süratli olmalıdır ki et açıkta uzun süre bekletilmemelidir. Eti parçalama işlemi profesyonellik gerektiren bir durumdur. Bunu işinde uzman kişilere bırakmak daha doğru olacaktır.” dedi.

‘GÖSTERİŞLİ 6 AYLIK KÜÇÜKBAŞ SEÇİLEBİLİR’

Hande Altun, kurban seçiminin öncelikle sağlıklı ve besi durumu iyi olan hayvanlardan yapılması gerektiğini belirterek, “Yemine ulaşamayacak kadar topal, şaşı hayvanlar kurbanlık olarak seçilmemelidir. Vatandaşlarımız daha çok besi durumu iyi, sağlıklı hayvanlar arasından kurbanları seçmelidir. Küçükbaş hayvanlarda 1 yaşını doldurmuş olmalıdır. Büyükbaş hayvanlarda ise 2 yaşını doldurma şartı aranır. Ama bir koyun gösterişli, 1 yaşında gibi görünüyor, fakat 6 aylık, o zaman kurban olarak seçilebilir.” diye konuştu.

‘ETLER UYGUN ŞARTLARDA SAKLANMALI’

Etlerin sınıflandırması ve uygun şartlarda saklanması gerektiğini kaydeden Altun, şunları söyledi:

“Etleri ‘kıymetli etler’ ve ‘kuşbaşı’ ile ‘kıymalık’ olarak adlandırırız. Kıymalık etleri hayvanın gerdan bölgesinden, kaburga etlerinden ve diğer etler hazırlanırken çıkan kırpıntı etlerin onlara ilavesiyle çekilerek hazırlanmasından elde ederiz. Tercihe bağlı olarak vatandaşlarımız her etten kıyma çekip tüketebilirler. Kıymetli etler de bonfile, antrikot, kontrfile dediğimiz hayvanın çeşitli kısımlarıdır. Kuşbaşılık etler ise genel olarak daha çok ön kol bölgesinden veya arka butlardan tercih edilir.” dedi.

 ’24 SAATTE TÜKETİLMELİ’

Altun, kıymalık olarak tüketilecek etlerin 24 saatten fazla dolapta taze olarak bekletilmemesi gerektiğini ifade ederek, “24 saat içerisinde direkt olarak tüketilmedir. Kurban kesildikten sonra ilk 24 saat, 0-4 derece aralığında sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerekmektedir. Etler şoklanacaksa -30 derecede dipfriz dolapta saklanıp, 1 yıl kadar muhafaza edilebilir. -18 derecede saklanacaksa eğer, 6 ay ile 1 yıl içerisinde tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Etlerin muhafaza edilmesi sırasında buzdolabı poşetlerinden faydalanılabilir. Buzdolabı poşetlerinin içerisine ayrı ayrı yerleştirilen etler üzerine etiketleri yapıştırılarak muhafaza edilebilirler. Ayrıca bonfile, antrikot gibi etlerin ızgara olarak pişirilmesini tavsiye ederiz. Kıymadan çeşitli tencere yemekleri, köfte yapılabilir. Buttan elde edilecek etler ise kavurma olarak pişirilebildiği gibi şiş halinde pişirilerek tüketilebilir.” ifadelerini kullandı. 

Altun, etlerin ön soğutma işlemine tabi tutulması gerektiğini kaydederek, “Bu kısım çok önemlidir. Ön soğutma işlemine tabi tutulmadan direkt tüketilen etlerden istenilen lezzet alınmaz.” dedi.

Tags: Et ve Süt Kurumu Kurban Bayramı Kurban Eti Veteriner Hekim

Continue Reading

Previous: Bolu’da Geçici Kurban Kesim Noktaları Belli Oldu
Next: Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi Başvuruları Başladı

Benzer Konular

Kurban Satış Yerlerinde Gerekli Tedbirler Alınıyor

Kurban Satış Yerlerinde Gerekli Tedbirler Alınıyor

14/06/2024
Vali Serdengeçti, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Hibe Proje İmza Törenine katıldı

Vali Serdengeçti, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Hibe Proje İmza Törenine katıldı

30/05/2024
BVHD’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a ziyaret

BVHD’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a ziyaret

30/05/2024

KAÇIRMIŞ OLABİLİRSİN

TVHB 51. Büyük Kongre Konuşmaları (Video)

TVHB 51. Büyük Kongre Konuşmaları (Video)

01/12/2024
TVHB 51. Büyük Kongre Divan Başkanlığı Seçimi ve Divan Başkanının Konuşması (Video)

TVHB 51. Büyük Kongre Divan Başkanlığı Seçimi ve Divan Başkanının Konuşması (Video)

26/11/2024
Ali Eroğlu’nun TVHB 51. Büyük Kongre Konuşması (Video)

Ali Eroğlu’nun TVHB 51. Büyük Kongre Konuşması (Video)

26/11/2024
Prof. Dr. Murat Arslan’ın TVHB 51. Büyük Kongre Konuşması (Video)

Prof. Dr. Murat Arslan’ın TVHB 51. Büyük Kongre Konuşması (Video)

26/11/2024
JOURVET Copyright © Tüm hakları saklıdır. | MoreNews by AF themes.
Go to mobile version