“VET-ACİL Hayvanlarda Acil ve İlk Yardım Çalıştayı ” VETANKA Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlendi.
Öğrenci topluluklarının mezuniyet sonrasında planlarımızı yapmamız adına önemli misyonlar edindiğini söyleyen Veteriner Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gülay Ertürk, mesleğin yelpazesinin çok geniş olduğunu, çalışma hayatı boyunca birçok acil durumla karşılaşılabilineceğini kısa sürede yapılan doğru müdahalelerle bir canın kurtarabileceğini söyledi.
Gülay Ertürk’ün programda yaptığı konuşma ve öne çıkan başlıklar şöyle;
“Hayvanlarda Acil ve İlk Yardım Çalıştayı” nı düzenleyen VETANKA Öğrenci Topluluğunundaki arkadaşları gönülden kutluyorum. Öğrenci topluluklarının mezuniyet sonrasında planlarınızı yapmanız adına önemli misyonları da var. Çünkü bizim mesleğimizin yelpazesi ve faaliyet alanları çok geniş. Bu anlamda siz de tabii ki ilgi alanınıza yönelik olarak da bir yön belirleyeceksiniz.
“Çok geniş bir sektör ağımız var”
Veteriner hekimlik mesleğinin içerisinde hayvancılık, kanatlı, gıda, sağlık hepsi apayrı ana başlıklar ve bunların da alt başlıkları var tabii ki. Hayvancılık sektörü dediğinizde kanatlı sektörü başka, çiftlik hayvanları, sığır işletmeleri başka, sağlık dediğinizde, pet sağlığı başka, çiftlik hayvanları sağlığı başka ya da vahşi hayat, yaban hayatı ve bu hayvanların sağlığı başka, gıda bambaşka. Gerçekten çok geniş alanı olan bir mesleğiniz var bizim ve her bir alt başlık alt alanda kendi içinde bir uzmanlaşmayı gerektiriyor. Ve dolayısıyla doğru birikimler doğru bilgiler ileride de mesleği en iyi şekilde icra etmede önemli faydalar sağlıyorlar.
“İlk birkaç dakikada yapılan doğru uygulamalar hayat kurtarıyor”
Özellikle küçük hayvan hekimliği çok önemli bir konu. Acil ve ilk yardım uygulamaları dendiğinde bu işin çiftlik hayvanları boyutu da var ama ben bir küçük hayvan klinisyeni yani pet klinisyeniyim. Bu sebeple konuyu tabii ki ev hayvanları ile örtüştürüyorum. Ve ilk birkaç dakikada yapılan doğru uygulamalar hayat kurtarıyor insanda olduğu gibi hayvanlarda da bu böyle. Ancak doğru uygulamaları yapabilmek için de doğru bilgiye sahip olmak lazım. Aslında hayat kurtaran doğru bilgi oluyor ve dolayısıyla bugünkü çalıştay da bu anlamda da yine büyük bir önem taşıyor. Küçük hayvan hekimliğinde bizlerin en çok başına gelen olaylar acil durumlar söz konusu olduğunda yüksekten düşmeler, elektrik çarpması, böcek sokması, zehirlenmeler, yabancı cisim yutma vakaları, donma veya sıcak vurması gibi vakalardır. Bunlar pet hekimliğinde bizim en çok başımıza gelen vakalardır ve dediğim gibi kısa sürede yapılan doğru müdahalelerle bazen hem hayatı kurtarmak mümkün ya da operatif işlem gerektirecek vakalarda da ilk birkaç dakikada yapılabilecek doğru uygulamalarla tedaviyi daha kolay çözmek mümkün olabiliyor.
“Kişisel güvenliğimizi de göz önünde bulundurmamız gerekli”
Yalnız şöyle bir zorluğumuz var. Veteriner hekimler olarak; hastaya yaklaşırken özellikle acil müdahaleler de kişisel güvenliğinizi de göz önünde bulundurmamız lazım. Çünkü karşımızdaki hayvan can havliyle biz tam da durumu anlayamadan ona yardım etmeye çalışırken daha farklı bir tutum içerisine girebiliyor. Örneğin benim küçük hayvan klinisyeni bir meslektaşım bir köpeğe suni solunum yaptıracağım derken ısırılmıştı. Dolayısıyla dikkatli olmakta fayda var. Bugün burada çok değerli konular var. Çalıştayın içinde çok değerli hocalarımız, çok değerli konulara değinecekler. Verimli başarılı bir çalıştay olacağına inancım sonsuz. Ben hepinizi saygıyla selamlıyorum. “
Haber: Veteriner Hekimler Derneği