Sağlık camiasında yaşanan şiddet ne yazık ki gün geçtikçe artmaktadır. Sağlık hizmetleri bir bütün iken, şiddet konusunda belirlenen düzenleyici ve önleyici tedbirlerin sadece Sağlık Bakanlığı’nda çalışan Sağlık Hizmetleri Sınıfı’ndaki kamu görevlilerini kapsamasının üzücü olduğu belirten Kamu Veteriner Hekimleri Platformu şu açıklamayı yaptı;
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda geçtiği üzere Sağlık Hizmetleri Sınıfında faaliyetlerini sürdüren ancak Sağlık Bakanlığında çalışmayan bir çok farklı meslekten kamu personeli bulunmaktadır.
Sendikalar ise bağlı bulundukları iş kollarına göre faaliyetlerini sürdürmektedirler. Örneğin ilgili personel Tarım ve Orman Bakanlığı için “Tarım ve Ormancılık Kolu” adı altında kurulan bir sendika tarafından desteklenir. Veteriner Hekimler Sağlık Hizmetleri Sınıfında bulunmalarına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı için “Tarım ve Ormancılık Kolu” adı altında kurulan bir sendika tarafından desteklenir.
Sağlık Bakanlığında çalışan kamu görevlileri Sağlık Hizmetleri Sınıfına mensup olmakla beraber, onları destekleyen sendikaların iş kolu ise Sağlık Hizmetleri Kolu’dur.
Bu durumda sağlık hizmetleri koluna yapılan iyileştirmeler; yalnızca Sağlık Bakanlığı’nda hizmet veren sağlık hizmetleri sınıfına yönelik olmaktadır. Sağlık Bakanlığı dışındaki veteriner hekimler, hemşireler, tabipler, fizyoterapistler ve diğerleri bu iyileştirmelerden faydalanamamaktadır.
Bu konuda sendikalar da haklı olmakla beraber, yalnızca kendi iş/hizmet kollarında kazanımlara odaklanıyorlar. Ancak Sağlık Bakanlığı dışında çalışan sağlık hizmetleri sınıfı mensuplarının talepleri, sendikaların toplu sözleşmelerinde “hizmet kolu” tutumuyla göz ardı edilmemelidir.
Dolayısıyla Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hizmet kolu; sağlık hizmetleri kolu olmadığı için sağlık ve koruyucu hekimlik hizmetinin en ön saflarında yer alan veteriner hekimler HER NE KADAR “SAĞLIK HİZMETLERİ SINIFI” ÇALIŞANI olsalar da bu alandaki hiçbir kazanımdan faydalanamamaktadır.
Bu yönde yapılan sözleşmelerde “sağlık hizmetler iş kolu” ifadesinin “sağlık hizmetleri sınıfı” ibaresi ile değiştirilmesi ülkemizde çalışan tüm sağlık çalışanlarını kapsaması bahse konu adaletsizliğin önüne geçmede önemli bir adım olacaktır.
Haber: Kamu Veteriner Hekimleri Platformu