Skip to content
Veteriner Hekim Haber Portalı

Veteriner Hekim Haber Portalı

JOURVET – JOURNALIST & VETERINARIAN

Primary Menu
  • Ana Sayfa
  • Kategoriler
  • KADROMUZ
    • Yazarlar
    • Misafir Yazarlar
    • JOURVET Öğrenci Temsilcileri
  • Mevzuat
    • Kanunlar
    • Yönetmelikler
  • Künye
    • Hakkında
    • Ödüller
    • Sponsorlar
    • Gizlilik Politikası
  • İletişim

Ödül; “Kuduz hastalığından korunmada aşılama en etkin yöntemdir”

Editör 14/10/2023

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül, Tarım Ve Orman Bakanlığı tarafından 15-20 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılacak olan “Türkiye’de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Atım Çalışmaları” hakkında bilgilendirme açıklaması yaptı;

Kuduz, hem hayvanların hem de bizlerin hayatını tehdit eden, bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. Şuur kaybı, huzursuzluk ve felçler şeklinde kendini gösterir. Ülkemizde kuduzun iki ana kaynağı köpekler ve son yıllarda da tilkilerdir. Hastalık bu hayvanlar yolu ile insanlara ve diğer hayvanlara yayılır.

Kuduz hastalığından korunmada aşılama en etkin yöntemdir. Bunun için Tarım ve Orman Bakanlığı, tilkileri, köpek ve kedileri bu tehlikeli hastalıktan korumak için aşılama kampanyası başlatmıştır. Tilkiler köfte şeklindeki aşı yemleri kullanılarak, diğer hayvanlar ise şırınga ile aşılanmaktadır. Vatandaşlarımızın kuduz şüphesi bulunan hayvanlarla temas etmeleri durumunda derhal en yakın sağlık birimine başvurmaları gerekmektedir.

Bölgemizde 15-20 Ekim 2023 tarihleri arasında kuduz hastalığının yayılmasının önlenmesi amacıyla yaban hayatında yönelik oral aşı atım çalışmaları yapılacaktır. Bu çalışmada uçaklar aracılığı ile tilkilerin dolaşabilecekleri alanlara aşı yemleri atılacaktır. Vatandaşlarımızı özellikle de çocukları bu aşılı yemlere dokunmamaları konusunda uyarıyoruz. Kapsülün içindeki aşı gözle veya ciltte yer alan açık bir yarayla temas ederse, temas noktalarını su ve sabun ile yıkamalı ve derhal en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Havadan yaban hayatına yönelik atılan aşı yemi tilkilerde ağız yoluyla kullanılan SAD B19 suşu ile üretilmiş attenue canlı bir aşıdır. Aşının çevresinde bulunan köfte şeklindeki yem balık ve hayvan yemi ile parafin ve yağdan yapılmıştır. Bu karışım tilkiler için çok caziptir. Aşı plastik bir kapsülün içinde alüminyum folyo ile kaplanmış halde köftenin ortasında yer almaktadır. Tilkiler oldukça uzak mesafelerden bile aşılı yemin kokusunu alabilirler. Tilki köfteyi yerken dişleri ile aşının içinde bulunduğu kapsülü patlatacak ve aşı ağız boşluğuna yayılacaktır. Aşının buradan mukus membran ve lenf sistemi yolu ile tüm vücuda yayılması neticesinde hastalığa karşı bağışıklık oluşacaktır.

İnsan yaşam alanlarında bulunan bütünlüğü bozulmamış bir aşı yemi diğer kişilerin göremeyeceği bir yere doğru ayakla itilmesi gerekir. Aşı yeminin yani köftenin kendisi insan sağlığına zararlı değildir; fakat söz konusu aşı yemine insan teması sonucu insan kokusunun sinmesi aşı yeminin tilkiler için çekiciliğini azaltacaktır.

Açılmış- yırtılmış bir aşı kapsülüne dokunulmamalıdır. Aşı güvenlikle ilgili çok sayıda testten geçmiş olmakla birlikte canlı virüs içeren bir aşıdır. Açılmış kapsülle temas eden kişilerin önce kapsülle temas eden vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.

Aşı özellikle tilkiler için geliştirildiğinden içerdiği doz bir kediyi veya köpeği kuduza karşı aşılamak için yeterli değil. Bölgemiz üreticilerinin aşılama tarihlerine takip eden 1 hafta süreyle sahipli köpekleri başıboş bırakmamaları önemlidir.

Hayatımızı tehdit eden kuduz hastalığından kurtulmanın vakti geldi.

Görev Hepimizin…

Haber: Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası

Tags: Kars Ardahan Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Kars Ardahan Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan ÖDÜL Kuduz Kuduz Aşısı Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Tarım ve Orman Bakanlığı Veteriner Hekim

Continue Reading

Previous: EBVHO Akademi “Temel Göz Hastalıkları” semineri düzenledi
Next: TVHB “Okul çocuklarına her gün 1 yumurta 1 bardak süt desteği sağlanmalı”

Benzer Konular

Veteriner Hekimlerin olmadığı “Afet Dönemlerinde Sağlık Hizmetleri” kongresi olur mu?

Veteriner Hekimlerin olmadığı “Afet Dönemlerinde Sağlık Hizmetleri” kongresi olur mu?

22/11/2023
TVHB; “Veteriner hekimlerin mağdur olduğu kazalara yenileri ekleniyor”

TVHB; “Veteriner hekimlerin mağdur olduğu kazalara yenileri ekleniyor”

18/11/2023
Baysal; “Beyaz önlük, saflığı ve temizliği, şifayı temsil eder”

Baysal; “Beyaz önlük, saflığı ve temizliği, şifayı temsil eder”

13/11/2023

KAÇIRMIŞ OLABİLİRSİN

Yağışların ardından sürücüler uyarıldı

Yağışların ardından sürücüler uyarıldı

30/11/2023
Bolu’da “Su Verimliliği Seferberliği” semineri düzenlendi

Bolu’da “Su Verimliliği Seferberliği” semineri düzenlendi

29/11/2023
Hayvancılık desteklemeleri başvuru tarihleri belli oldu

Hayvancılık desteklemeleri başvuru tarihleri belli oldu

29/11/2023
3 Kasım Dünya Tek Sağlık Günü

3 Kasım Dünya Tek Sağlık Günü

28/11/2023
JOURVET Copyright © Tüm hakları saklıdır. | MoreNews by AF themes.